AKTUELNO

Kineski predsednik Si Đinping je na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u aprilu 2023. optužio Sjedinjene Države da pokušavaju da isprovociraju Kinu da napadne Tajvan, piše list Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

- Kineski predsednik Si Đinping rekao je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da Vašington pokušava da ohrabri Peking da napadne Tajvan - navodi se u članku.

Prema rečima jednog od sagovornika medija, Si Đinping je naglasio da „nije zagrizao udicu“. Drugi izvor je dodao da je kineski lider na ovo upozorio kineske zvaničnike.

Foto: Tanjug/STR

Peking ne priznaje suverenitet Tajvana, smatra ga provincijom i insistira da se „politika jedne Kine” sprovodi u celom svetu. To implicira da je Tajvan sastavni deo kineske teritorije, a vlasti NR Kine jedina su legitimna kineska vlada. Sjedinjene Države se formalno pridržavaju ovog principa, ali u stvarnosti ne samo da aktivno kontaktiraju sa ostrvom, već ga redovno snabdevaju oružjem.

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala u avgustu 2022, nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ostrvu.

Kina je osudila posetu kao podršku tajvanskom separatizmu i izvela vojne vežbe velikih razmera.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je više puta nazvalo tajvansko pitanje najosetljivijim u odnosima sa Vašingtonom.

Autor: Aleksandra Aras