AKTUELNO

Le Pen: Pregovori sa Rusijom ključni za rešavanje sukoba u Ukrajini

Lider desničarske partije Nacionalno okupljanje, Marin le Pen, istakla je važnost pregovora sa Rusijom za rešavanje sukoba u Ukrajini. Prema njenim rečima, Kijev rat očigledno ne može da dobije, te je neophodno razgovarati sa Rusijom kako bi se pronašao pozitivan izlaz za Ukrajinu, prenosi RIA.

- Da li zaista verujete da možemo da se dogovorimo o miru bez razgovora sa jednom od zaraćenih strana? Mi ćemo morati da razgovaramo sa Rusijom da pokušamo da nađemo pozitivan izlaz za Ukrajinu s obzirom na to da Kijev sukob očigledno ne može da dobije - rekla je Le Pen u intervjuu za španski list Periodico.

Le Pen je iznela stav da podržava inicijative za pružanje vojne ili civilne podrške Kijevu, ali je istovremeno ukazala na potrebu pažljivog razmatranja uvođenja sankcija Rusiji. Naglasila je da bi sankcije mogle da se okrenu protiv Evrope, posebno ukazujući na primer energetskog rata koji se pokazao poražavajućim za evropske ekonomije.

Le Pen je istakla da je za Evropu važno da izbegne direktno učešće u sukobu, izbegavajući strašne greške iz prošlosti. Naglasila je da je suviše dobro upoznata sa mehanikom rata da bi dozvolila ponavljanje istih grešaka, te da Evropa ne sme da bude uvučena u strahote koje bi mogle dovesti do konačnog kraja Evrope.- Suviše dobro poznajem mehaniku rata da ne bi ponovila strašne greške iz prošlosti. Ne želimo više da budemo uvučeni u strahote koje bi, ako bi se desile, značile konačan kraj Evrope - rekla je Le Pen.

Popularnost Nacionalnog okupljanja uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj

Francuskom predsedniku Emanuelu Makronu se crno piše na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, s obzirom na to da više od trećine Francuza, prema istraživanju Francuskog instituta za javno mnjenje za časopis Pari Mač, želi pobedu desničarskog Nacionalnog okupljanja koje predvodi Marin Le Pen.

Autor: Dalibor Stankov