AKTUELNO

Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu državnu posetu Severnoj Koreji!

Avion ruskog lidera Il-76 sleteo je na aerodrom u Pjongjangu oko tri sata ujutru po tamošnjem vremenu gde ga je dočekao lično severnokorejski lider Kim Džong Un.

Dvojica lidera su se srdačno pozdravila i nakon kraćeg razgovora prošetala crvenim tepihom pored koga je bila postrojena počasna garda. Zanimljivo je da su Vladimir Putin i Kim Džong Un otišli zajedno ​sa aerodroma "aurusom" koji je severnokorejski lider dobio na poklon od ruskog predsednika tokom prethodne posete Rusiji.

Dopisnici ruskih medija navode da je put kojim se vozila predsednička kolona ukrašen zastavama Rusije i Putinovim portretima.

Za sredu su zakazani pregovori delegacija dok je planirana i neformalna komunikacija lidera. Dve strane će se dotaći bezbednosnih pitanja, saradnje u privredi, energetici, transportu, poljoprivredi...

Program posete obuhvata svečani državni prijem i gala koncert u čast Putinovog dolaska, ali i polaganje venca na Spomenik oslobođenja posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Severnu Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Putin je prethodno posetio Severnu Koreju 2000. godine kad se u Pjongjangu sastao sa tadašnjim šefom republike Kim Džong Ilom. Aktuelni lider Severne Koreje Kim Džong Un posetio je Rusiju prošlog septembra.

Putin će nakon severne Koreje posetiti Vijetnam.

Autor: Aleksandra Aras