AKTUELNO

U Pjongjangu se održava sastanak severnokorejskog vođe Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina, a na na početku susreta šef Kremlja je poručio da se saradnja dve zemlje "zasniva na principima jednakosti i međusobnog poštovanja za interese obe strane".

- Tokom mnogo decenija čvrsto prijateljstvo i bliski dobrosusedski odnosi povezivali su Rusiju i Severnu Koreju - naveo je Putin.

BBC navodi da je ruski predsednik ponovo iskoristio ovu posetu za napad na Ameriku i njene saveznike, obećavši borbu protiv njene "hegemonističke i imperijalističke politike".

Britanski medijski servis da ova poruka na početku sastanka sa Kimom odražava onu koju je Putin izneo u autorskom tekstu za severnokorejski list uoči dolaska u Pjongjang, a u kojem je najavio izgradnju novih trgovinskih i bezbednosnih sistema "koji nisu kontrolisani sa Zapada".

Putin je obećao podršku Severnoj Koreji u odupiranju "američkom pritisku, ucenama i vojnim pretnjama".

Ruska agencija RIA Novosti je prenela da je on na početku sastanka sa Kimom najavio i potpisivanje "novog fundamentalnog dokumenta" koji će činiti osnovu odnosa Moskve i Pjongjanga.

- Prošle godine, kao rezultat Vaše posete Rusiji, postigli smo značajan napredak u izgradnji naših današnjih međudržavnih odnosa. Novi fundamentalni dokument je spreman i on će dugoročno činiti osnovu naših odnosa - naveo je Putin.

On je pozvao Kima, koji je u septembru prošle godine boravio na kosmodromu "Vostočni" na dalekom istoku Rusije, da poseti Moskvu.

Skaj njuz prenosi da se Putin, nakon sinoćnjeg sletanja u Pjongjang, prilikom dobrodošlice koju mu je Kim prireedio na aerodromu, zahvalio Severnoj Koreji na podršci ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Mi veoma cenimo vašu konstantnu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključući i onu usmerenu na Ukrajinu - poručio je šef Kremlja.

Ovo je Putinova prva poseta Severnoj Koreji od 2000. godine kada ga je u Pjongjangu ugostio Kim Džong Il, otac Kim Džong Una.

Autor: Aleksandra Aras