AKTUELNO

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da namerava da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru, bez nagoveštaja da će razmisliti o povlačenju iz trke nakon slabosti koju je pogazao u debati i zabrinuo svoje kolege demokrate.

- Ovde sam u Severnoj Karolini iz jednog razloga - nameravam da osvojim ovu državu u novembru - rekao je Bajden na mitingu, dan posle TV debate sa republikanskim rivalom.

Debatu sa Trampom gledalo 48 miliona ljudi u SAD, a opšta ocena je da je Bajden /81/ ubedljivo poražen.

- Znam da nisam mlad čovek, to je očigledno. Ne bih se ponovo kandidovao da ne verujem svim srcem i dušom da mogu da radim ovaj posao. Ulozi su preveliki - rekao je Bajden, ohrabren publikom koja je skandirala "još četiri godine".

Bajdenovi verbalni posrtaji i povremeno konfuzni odgovori u sinoćnoj prvoj debati povećali su zabrinutost birača da možda neće biti sposoban da odsluži još jedan četvorogodišnji mandat.

Foto: Tanjug AP/Gerald Herbert

Pojedine kolege iz Demokratske stranke zapitale su se da li bi mogli da ga zamene drugim kandidatom na izborima 5. novembra.

Sa svoje strane, Tramp /78/ je tokom debate iznio niz neistina i odbijao da odgovori na pitanja, ali je veliki dio fokusa kasnije bio isključivo na Bajdenu, posebno među demokratama.

Bajdenov izborni štab saopštio je da je prikupio 14 miliona dolara u četvrtak i petak i da je imao najboljih 60 minuta prikupljanja sredstava odmah nakon sinoćnje debate.

Trampova kampanja je saopštila da je prikupila osam miliona dolara u noći debate.

Autor: Jovana Nerić