AKTUELNO

U Pefkohoriju ništa novo - na početku letnje sezone na plažama ovog popularnog grčkog letovališta beleže se iste navike turista kao i minulih godina.

Upozoravali su Grci, spominjale su se i novčane kazne za one koji pokušavaju da "rezervišu" dobro mesto na plaži tako što će ostaviti peškire unapred na plaži. Ali, turisti teraju po svom!

Na Instagram stranici Nikane objavljen je video koji pokazuje kako se i tokom noći čuva mesto na plaži. Prizor asura, dušeka i peškira pričvršćenih kamenjem, nekog je nasmejao a nekog naljutio.

"Samo pokupiti sve i baciti u kontejner. Par puta tako i naučiće se reda", piše u jednom od komentara koji je privukao dosta pažnje jer su odmah usledili odgovori:

"Uživaj sa ženom i decom ne glumi budalu. Posle dobiješ po nosu pa ti svi krivi. A pozivaš na nasilje prvi i to u tuđoj zemlji", "Ne mislim da građani, gosti, turisti ili slično da trebaju da pokupe i bace. Svašta, odmah bi dobio po nosu od nekoga. Neko "neka" služba koja bi bila nadležna za to. Ko ostavi ujutru sačekaš pa kazna, pa da vidiš. Srbe samo lupi po džepu".

Bilo je i onih koji su ga odmah podržali: "Baš tako, nego ovi što ostavljaju peškire misle da im se sve može. Lupi po džepu, da vidiš dal će opet doći, a kamo li peškir ostaviti da zanoći na plaži", "Znači ni na godišnjem nema odmora od našeg mentaliteta", "Ovo je sramno! Isto je bilo prošle godine u Polihronu. Sramota", pišu ljudi.

Bio je i još jedan zanimljiv komentar:

"Ovo je pre neku godinu bila praksa i na hrvatskom primorju, i rešili su to tako što komunalci prođu i nabacaju na gomilu asure i peškire na kraju plaže. I zamislite, ti koji su ostavljali, uglavnom nisu bili iz Srbije"!

Inače, Pefkohori je jedino od omiljenih mesta za odmor srpskih turista na Halkidikiju.

Autor: Dalibor Stankov