AKTUELNO

Turska svemirska agencija dala objašnjenje.

Građani širom Turske snimili su mobilnim telefonima sjajnu svetlosnu kuglu koja je preletela nebo. Turska svemirska agencija saopštila je da je u pitanju meteor, javlja Milliyet.

U večernjim satima u Istanbulu, svetlosna kugla koja se pojavila na nebu spustila se prema dole i nestala. Neki građani su snimili ovaj trenutak svojim mobilnim telefonima.

Kretanje meteora viđeno je iz svih opština u Jalovi i snimljeno mobilnim telefonima. Tvrdi se da je predmet, za koji se sumnja da je meteor, pao na zemlju. Na društvenim mrežama deljeno je mnogo snimaka vezanih za neidentifikovani predmet. Svetlosni trag viđen je i iz Burse.

Svetlosni trag viđen je takođe iz provincija Kocaeli, Sakarja, Bartin, Zonguldak i Karabuk.

Objašnjenje Turske svemirske agencije (TUA)

U saopštenju TUA, navedeno je sledeće:

"Ove noći, meteor viđen na nebu u različitim delovima naše zemlje izazvao je uzbuđenje."

"Boje koje se pojavljuju pri ulasku meteora u atmosferu zavise od nekoliko faktora, uključujući hemijski sastav meteora, brzinu i gasove prisutne u Zemljinoj atmosferi."

"Hemijski sastav: Različiti elementi prisutni u meteoru stvaraju različite boje dok sagorevaju u Zemljinoj atmosferi. Na primer, natrijum može stvoriti sjajnu narandžasto-žutu boju, magnezijum zelene ili plave tonove, a jonizovani kalcijum (Ca+) ljubičastu boju. Ovi elementi u meteoru igraju ključnu ulogu u stvaranju boja pri atmosferskom ulasku."

"Brzina: Brži meteor stvara svetlije i šarenije prikaze."

"Uslovi u atmosferi: Različiti gasovi u atmosferi mogu emitovati specifične boje kada reaguju s isparavajućim materijalom meteoroida. Na primer, atomi kiseonika i azota stvaraju crvene boje."

"Veličina meteoroida: Veći meteoroidi oslobađaju više energije pri ulasku, stvarajući intenzivnije boje."

"Uopšteno, ovi faktori doprinose pojavi različitih boja, što svaki meteorski događaj čini jedinstvenim i vizuelno impresivnim prirodnim fenomenom", navedeno je u detaljnom objašnjenju Turske svemirske agencije.

Autor: Dubravka Bošković