AKTUELNO

Premijer Slovačke Robert Fico, koji se nedavno oporavio od atentata i vratio svojim dužnostima, kaže da bi posetio Rusiju zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da mu je to zdravstveni stanje dozvolio, prenosi "Frans pres".

- Izvinite na iskrenosti, ali želim da izrazim svoje divljenje Viktoru Orbanu što nije sumnjao i što je otišao i u Kijev i u Moskvu. Da mi je zdravlje dozvoljavalo, rado bih mu se pridružio - rekao je Fico.

- Kritikuju nas što imamo jasno mišljenje o potrebi mirnog rešenja ukrajinskog sukoba" - naveo je Fico i poručio da pregovora o miru nikada ne može biti previše.

Poručio je ovo 5. jula na svečanosti u čast dolaska prosvetitelja Svetih Kirila i Metodija u Veliku Moravsku, što je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje od pokušaja atentata 15. maja.

Orban je juče posetio Moskvu, gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i to samo tri dana od njegove posete Kijevu i pet dana od kako Mađarska predsedava Savetom Evropske unije.

Prema njegovim rečima, stavovi Rusije i Ukrajine se razilaze, ali Mađarska namerava da nastavi sa naporima na uspostavljanju rešenja.

S druge strane, zapadne zemlje su negativno kritikovale Orbanovu posetu Moskvi, istakavši da je usmerena na smanjenje napetosti u odnosima sa Rusijom i da upravo to ne odgovara strategiji EU.

Autor: Snežana Milovanov