AKTUELNO

Jedan od osnivača kongresa srpsko- američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže za Pink da je čudno, ali nije ni logično da se neko kao što je Viktor Orban, koji je krenuo u "mirovnu misiju", kritikuje na način na koji to radi Brisel.

- Sve što je uradio, i ta poseta Rusiji, sastanak sa Putinom, Kina... Posebno sam primetio da je Džozep Borelj kritikovao Orbana u Azerbejdžanu, gde je bila konferencija turkofonih zemalja. I na toj konferenciji je bio Orban, verujem zbog energetske bezbednosti, stabilnosti, saradnje u tom domenu... Ali, Borelj je najviše kritikovao jer je tamo bila delegacija kiparskih Turaka. Na taj način, što je otišao, Orban im je dao legitimitet, iako Evropska unija u skladu sa principom zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja, priznaje samo jedinstveni Kipar - rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Uvek kada čujemo takve reči, a znamo našu situaciju i sve, vidimo da to nije iskreno, i da ne važi za sve isto, dodao je Marinković.

Politički filozof Dragoljub Kojičić kaže da je solo misija Viktora Orbana izuzetno zapažena.

- Prvi put se neko osokolio da ide u misiju mira. To neće da pojačava tenzije, već želi da se stvar pokrene sa mrtve tačke. Orban je to procenio kao jedan njegov autput, jer je na izborima za Evropski parlament imao Mađara, koji je iz njegovog krila, slični su im načini mišljenja. Orban je video priliku da sebe prikaže kao svetskog lidera - rekao je Kojičić.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je postao centralna figura, a niko ne može da mu zameri. Formalno, njega niko nije odredio, a o njemu se priča kao o čoveku koji je pokrenuo inicijativu mira - dodaje Kojičić.

Autor: Dubravka Bošković