AKTUELNO

Od juče vreme u Srbiji je prilično nestabilno, probudila nas je kiša, a onda nas je "dokrajčio" vrelac. Međutim, i danas nas očekuje pravi vremenski rolerkoster, a narandžasti i žuti meteoalarm upaljeni su teritoriji cele Srbije!

Na području Kosova i Metohije i jugoistočne Srbije na snazi će biti žuti meteoalarm koji će upozoravati na pljuskove sa grmljavinom, ali i nadprosečne temperature. U ostalim predelima "goreće" uglavnom narandžasti meteoalarm takođe zbog olujnog nevremena koje se očekuje, dok će u Pomoravlju i istočnoj Srbiji biti upaljen i zbog vrućina.

RHMZ upozorio je građane na pojavu grmljavniskih nepogoda u naredna dva dana koja će sa sobom doneti olujni vetar i grad.

"U utorak u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, a u sredu i četvrtak i u ostalim regionima pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i sa većom količinom padavina za kratko vreme", napisali su.

Do petka Srbiju očekuje promenljivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme, pojavom grada i sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

"Dnevna temperatura u utorak od 25 °C na severu i zapadu do 33 °C na jugoistoku Srbije. Razlike u temperaturi nastaviće se i u sredu i četvrtak, kada se na severu i zapadu očekuju dnevni maksimumi od 21 do 26 °C, a na jugoistoku i dalje oko 30 °C. Na jugu zemlje osvežiće tek u petak", dodali su.

Kako je meteorolog Telegrafa Đorđe Đurić napomenuo, u Srbiji je juče bio najtopliji dan od početka godine, a najviša temperatura, od 36 stepeni, zabeležena je u Ćurpiji.

Srbija je juče bila pod utucajem ciklona, koji se svojim centrom premešta sa severnog Jadrana preko Panonske nizije. U sklopu ovog ciklona nad našim područjem su veoma izražena jugozapadna visinska strujanja, a sa njima i stigla je vrela vazdušna masa do našeg područja.

Osim vrele vazdušne mase, do Srbije u sklopu snažnog jugozapadnog strujanja stigle su i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je atmosfera bila zamućena, a u predelima sa padavinama kiša je bila prljava, što je vidljivo uglavnom na vozilima.