Ako spadate među one koji ne znaju kako se zovu dok ne popiju prvi gutljaj turske kafe, verovatno mislite da je pripremate na pravi način. Međutim, jedna Turkinja koja živi u Bosni i Hercegovini otkrila je važan korak koji mnogi preskaču, a koji daje kafi prepoznatljivu penu i bogat ukus.
U videu na svom TikTok profilu "jednaturkinja", žena je detaljno pokazala kako se kuva tradicionalna turska kafa, a njen trik iznenadio je mnoge. Ključ je, navodi, u jednom jednostavnom potezu pre nego što kafa završi u šoljici.
Šta kafa koju pijete govori o vama: Kapućino biraju kreativni, domaću oni bez dlake na jeziku
Kako se vidi u videu, ona je u najpre odmerila vodu za jednu šoljicu i sipala je u džezvu, a zatim je dodala jednu kašičicu kafe, koju je brzo promešala i ostavila da se kuva - ali više nije mešala.
Kada je kafa počela da ključa, sklonila je džezvu i kašikom pažljivo pokupila penu, koju je zatim prebacila u šoljicu – i upravo je to korak koji verovatno preskačete!
Džezvu je potom vratila na šporet i sačekala da kafa ponovo proključa, nakon čega je ostatak kafe sipala u šoljicu.
Otkrila važan detalj
U komentarima je otkrila još jedan važan detalj, a to je da se kafa kuva u – hladnoj vodi.
"Mi stavimo odmah na početku, odmah kada je hladna voda, pa se kafa i voda kuvaju zajedno", objasnila je.
Inače, hladna voda produžava vreme kuvanja, dajući kafi više vremena da otpusti svoje ukuse u vodu.
Eto, sada možete pripremiti pravu tursku kafu i uživati u njenim aromama.