AKTUELNO

Ako spadate među one koji ne znaju kako se zovu dok ne popiju prvi gutljaj turske kafe, verovatno mislite da je pripremate na pravi način. Međutim, jedna Turkinja koja živi u Bosni i Hercegovini otkrila je važan korak koji mnogi preskaču, a koji daje kafi prepoznatljivu penu i bogat ukus.

U videu na svom TikTok profilu "jednaturkinja", žena je detaljno pokazala kako se kuva tradicionalna turska kafa, a njen trik iznenadio je mnoge. Ključ je, navodi, u jednom jednostavnom potezu pre nego što kafa završi u šoljici.

Šta kafa koju pijete govori o vama: Kapućino biraju kreativni, domaću oni bez dlake na jeziku

Kako se vidi u videu, ona je u najpre odmerila vodu za jednu šoljicu i sipala je u džezvu, a zatim je dodala jednu kašičicu kafe, koju je brzo promešala i ostavila da se kuva - ali više nije mešala.

Kada je kafa počela da ključa, sklonila je džezvu i kašikom pažljivo pokupila penu, koju je zatim prebacila u šoljicu – i upravo je to korak koji verovatno preskačete!

Džezvu je potom vratila na šporet i sačekala da kafa ponovo proključa, nakon čega je ostatak kafe sipala u šoljicu.

Otkrila važan detalj

U komentarima je otkrila još jedan važan detalj, a to je da se kafa kuva u – hladnoj vodi.

"Mi stavimo odmah na početku, odmah kada je hladna voda, pa se kafa i voda kuvaju zajedno", objasnila je.

Inače, hladna voda produžava vreme kuvanja, dajući kafi više vremena da otpusti svoje ukuse u vodu.

Eto, sada možete pripremiti pravu tursku kafu i uživati u njenim aromama.