AKTUELNO

Visoke temperature i velika vlažnost vazduha, predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi, naročito ukoliko traju nekoliko dana uzastopno. Posebno su osetljive starije osobe, deca, trudnice i osobe koje boluju od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne bolesti i drugih hroničnih oboljenja.

Podjednako su ugroženi i radnici koji svoje aktivnosti obavljaju na otvorenom, ali i oni koji rade u neadekvatno provetrenim i nedovoljno rashlađenim prostorijama.

Usled direktnog i prekomernog izlaganja suncu i toploti, mogu se pojaviti različita neprijatna stanja nastala usled poremećaja regulacije telesne temperature, poput toplotnog osipa, grčeva ili toplotne slabosti.

Stanja koja najviše brinu jesu sunčanica, zbog svoje učestalosti, kao i toplotna iscrpljenost i toplotni udar zbog svoje težine i ozbiljnih komplikacija koje mogu izazvati.

Sunčanica počinje jakom glavoboljom

Sunčanica je stanje koje nastaje nakon prekomernog izlaganja tela, pre svega glave i vrata, sunčevim zracima. Počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature.

Mogu se javiti i:

Pospanost

Vrtoglavica

Zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha

Kod mladih koji se dugo sunčaju česti simptomi su i umor i malaksalost

Kod starijih može doći i do gubitka svesti.

Foto: Pixabay.com

Prva pomoć kod sunčanice

Osobu treba odmah skloniti sa sunca, ako je moguće u klimatizovanu prostoriju, ili bar u zamračenu i dobro provetrenu sobu. Ako je moguće, trebalo bi je istuširati mlakom vodom ili je bar umiti i staviti hladne obloge na čelo i vrat, i dati joj da pije tečnost - čaj, sok ili običnu vodu.

Tečnost ne treba davati odjednom u velikoj količini, već češće puta po manje.

Odmor je neophodan, a sledećeg dana se nikako ne treba izlagati suncu

Ako se tegobe nastave ili se pogoršavaju, potrebno je javiti se lekaru.

Pored težih oblika sunčanice, nekada se potkrade i početak neke druge bolesti, na primer virusne ili bakterijske infekcije, zbog čega je potrebna pomoć stručne osobe.

Toplotni udar može da nastane ne samo zbog prekomernog izlaganja direktnim sunčevim zracima nego i usled vlažnog i pregrejanog vazduha, pogotovo kod radnika u pekari, kuhinji, kraj visokih peći, ali i u pregrejanom automobilu, javnom prevozu, pa čak i u stanu, podsećaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

- Toplotni udar je stanje koje nastaje kada se telo pregreje u relativno kratkom vremenskom roku. Nastaje naglo, usled prekomernog povišenja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama - navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Simptomi toplotnog udara

Telesna temperatura viša od 40 stepeni

Opšta slabost

Topla i suva koža bez znojenja

Ubrzan puls i disanje

Pad krvnog pritiska

Vrtoglavica

Glavobolja

Mučnina

Povraćanje

Nekada gubitak svesti, što može biti i prvi znak

Foto: Pixabay.com

Prva pomoć kod toplotnog udara

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje zahteva neodložnu medicinsku pomoć.

Ukoliko zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći, treba skloniti osobu sa sunca ili je izvesti iz pregrejane prostorije, i skinuti joj svu suvišnu odeću.

Treba je umiti ili istuširati ne previše hladnom vodom.

Ukoliko voda nije dostupna, treba je izložiti strujanju vazduha, na primer rashlađivanju ventilatorom.

Dajte joj tečnost ukoliko stanje to dozvoljava.

Nakon oporavka od toplotnog udara, povećana je osetljivost na visoke temperature i u sledećim sedmicama. Najbolje je da izbegavati visoke temperature i fizičku aktivnost sve dok lekar ne da svoje odobrenje.

Toplotna iscrpljenost usled preterane fizičke aktivnosti
Blaži oblik toplotnog udara je toplotna iscrpljenost.

Ona često nastaje usled preterane fizičke aktivnosti u uslovima povišene spoljne temperature i vlažnosti vazduha.

Simptomi toplotne iscrpljenosti

Pojačano znojenje

Grčevi u mišićima

Glavobolja

Povraćanje

Padom krvnog pritiska

Malaksalost

Gubitak svesti

Prva pomoć kod toplotne iscrpljenosti

Osobu treba odmah smestiti u hlad ili rashlađenu, po mogućstvu zamračenu, prostoriju, i skinuti joj odeću.

Treba je rashladiti polivanjem mlakom vodom ili stavljanjem hladnih obloga na glavu i potiljak, i treba joj dati rashlađenu tečnost- vodu ili blagi biljni čaj.

Autor: Dalibor Stankov