AKTUELNO

Da li znate da veći broj ljudi završava u bolnici zbog srčane slabosti, nego zbog svih tipova malignih bolesti?

Nažalost, moderan tempo života, stres, manjak fizičke aktivnosti i neadekvatna ishrana krivci su što je oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti u porastu.Iako smo svesni mnogih grešaka koje pravimo, kada je zdravlje u pitanju, često se nekih navika teško odričemo.

Kako sačuvati zdravlje srca?

Pored definitivne potrebe za promenom navika, u smislu uravnotežene ishrane, redovne fizičke aktivnosti, urednog sna i smanjenja nivoa stresa, jedna od stvari koja može da bude od pomoći, kada govorimo o očuvanju zdravlja srca, jeste i suplementacija magnezijumom i koenzimom Q 10.

Zašto je magnezijum važan?

Magnezijum je esencijalni element, koji učestvuje u preko 300 enzimskih reakcija u našem telu. Kada govorimo o uticaju magnezijuma na srčano zdravlje, treba napomenuti da magnezijum ima vazodilatatorno dejstvo, dovodi do širenja krvnih sudova, i samim tim sniženja vrednosti krvnog pritiska.Takođe, pored antihipertenzivnog dejstva, pokazano je i povoljno dejstvo magnezijuma na prevenciju kardiovaskularnih bolesti i aritmija. Neću pogrešiti, ako kažem da je stres postao sastavni deo naših života. Stres se smatra uzročnikom mnogih bolesti, uključujući i kardiovaskularne bolesti.Magnezijum smanjuje nivo stresa, deluje anksiolitički, i na taj način čuva naše celokupno zdravlje.Međutim, često se dogodi da je potrošnja pojačana, a unos nedovoljan. I podatak da je kod oko 40 % ljudi, magnezijum u deficitu, dovoljno govori o važnosti njegove adekvatne nadoknade.Prilikom izbora suplementa, pored konsultacije sa lekarom, obratite pažnju i na oblik magnezijuma u suplementu.

Magnezijum citrat

Iako magnezijum-oksid sadrži veće doze magnezijuma, magnezijum – citrat ima znatno veću bioraspoloživost, i zato je BiVits Magnezijum u formi magnezijum citrata pravi izbor za vas i zdravlje vašeg srca, ali i celokupnog organizma.Pored magnezijuma, koenzim Q 10 takođe čuva zdravlje našeg srca.

Koenzim Q 10 i zdravlje srca

Sa starenjem, nivo koenzima Q 10 u našem telu se smanjuje. Takođe, uočeno je da su nivoi koenzima Q 10 niži i kod osoba sa kardiovaskularnim bolestima.Iako je koenzim Q 10 prisutan u mesu, ribi i orašastim plodovima, neretko je njegov unos samo putem hrane nedovoljan. Studije pokazuju da dovoljan unos koenzima Q 10 smanjuje rizik od nastanka i ublažava simptome srčane slabosti.Koenzim Q 10 se, prema nekim studijama, dovodi i u vezu sa smanjenjem nivoa krvnog pritiska. Takođe, u kombinaciji sa drugim nutrijentima, ubrzava oporavak kod pacijenata nakon ugradnje by-pass-a i hirurgije srčanih zalistaka.

Suplemetacija koenzimom Q10

I tu nije kraj, kod pacijenata sa šećernom bolešću, suplementacija koenzimom Q 10 može povoljno da utiče na smanjenje nivoa LDL, kao i ukupnog holesterola u krvi.Koenzim Q 10 se smatra relativno bezbednim suplementom, od neželjenih dejstava se javljaju uglavnom blaže gastrointestinalne tegobe.Ipak, pacijenti koji se nalaze na antikoagulantnoj terapiji moraju da znaju da im se ne savetuje primena koenzima Q 10, jer smanjuje efekat antikoagulantne terapije.Kao lekar, pre odluke o suplementaciji, uvek savetujem konsultaciju sa vašim lekarom.I ne zaboravite, uzmite zdravlje u svoje u ruke, uzmite BiVits Activa vitamine i minerale!  

Autor: Pink.rs