AKTUELNO

Vreme je za pakovanje kofera za dugo očekivani i zasluženi odmor. Da li znate gde letujete ove sezone i kako da vam ništa ne pokvari letovanje?

Leto 2024:

Ovo leto nam tek dolazi pa nas je skoro uhvatilo i nepripremljene. Mnogo kiše i još više posla, pa su mnogi od nas potpuno zanemarili planove za odmor. Ipak, sunce se setilo da zagreje, a tek užareni asfalt da podseti kako se tamo negde čuju samo talasi i krik galeba, dok su noge u toplom pesku ili pak, špartamo po stenama divljih plaža, slani od mora, preplanuli i nasmejani. Dakle, vreme je da planirate svoje letovanje iz snova!

Kako odabrati destinaciju za odmor?

Ovo pre svega zavisi od društva. Ukoliko putujete sa malom decom, zna se. To mora biti mirnije mesto, sa svim pogodnostima koje civilizacija donosi sa sobom. Za malu decu je idealan plićak i duga peščana plaža. Zato je naša preporuka Grčka. Lako se stiže kolima, u ponudi je bezbroj plaža sa svim sadržajima koje jednoj porodici letovanje čine vrednim pamćenja. Bilo da odaberete Eviu, jedno od najimpresivnijih grčkih ostrva u Egejskom moru, ili Sarti - malo, romantično letovalište prelepe Sitonije, a možda čak i Nea Vrasnu, najmlađe letovalište ali, izuzetno popularno, na obalama toplog Egejskog mora, u srcu Solunskog okruga i čuvenog zaliva Strimoni – sigurno nećete pogrešiti.Uživajte sa celom porodicom u grčkoj kuhinji: jagnjetini pod sačem koju nazivaju kleftiko, morskim plodovima, svežem povrću, patližanu na milion načina, sirevima, grčkom jogurtu sa medom, tradicionalnom jelu od žutog graška favi, spanakopiti i naravno girosu!Ako ovo leto ipak provodite samo sa jednom specijalnom osobom, Italija je prava zemlja za zaljubljene parove. Možete odabrati magičnu Siciliju, obalu Amalfi, u kojoj je najveće mesto Salerno, najmirnije Ravelo, a najpopularnija mesta Pozitano i Amalfi, ili pak romantični Sorento u Napuljskom zalivu. Provedite nezaboravne večeri uz italijansko vino – montepulćijano, primitivo ili proseko, dok uživate u pasti, pršuti i sirevima ove zemlje koja je stvorena za zaljubljene.Možda ipak letujete sa društvom. Ukoliko ste svi još i radoznalog i avanturističkog duha, Egipat će vam pružiti trenutke, predele, plaže i znamenitosti za pamćenje. Piramide, Luksor, egzotične plaže, ronjenje, safari i uživanje na obalama Crvenog mora samo su neki od načina da provete sa ekipom aktivni i uzbudljivi odmor. Falafel ili Ta’meya, kuglice od leblebije sa raznim umacima i Košari, jedna od najstarijih tradicionalnih egipatskih namirnica sa slojevima pirinča, makarona, sočiva i leblebije koje pojačava ukus karamelizovanog luka, sa gustim crvenim umakom od belog luka sa sirćetom ili čilijem – samo su neka od mnoštva tradicionalnih jela koje ćete imati prilike da probate u Egiptu, naravno, uz pivo koje se ovde pije od najstarijih vremena!Dakle, ako ste odabrali svoje društvo, kao i destinaciju, vreme je za pripreme za put kako bi sve proteklo onako kako treba da izgleda odmor iz snova.

Leto 2024: Neželjeni saputnik

Jedna od stvari koja zaista može da upropasti odmor celoj skupini, bilo da putujete kao porodica, par ili ekipa – svakako je putnička dijareja. Ova neprijatna pojava najčešće pogađa muškarce i žene između 20 i 40 godina ali, na nju niko nije imun, uključujući i decu i starije. Naime, putnička dijareja se uglavnom duguje promeni sredine, vodi ili hrani na koju nismo navikli. Veoma lako se prenosi sa osobe na osobu, pa je samim tim ova dijareja i podmuklija. Kako biste spasili svoj odmor od ovog nepoželjnog saputnika, stručnjaci savetuju da ojačate svoj stomak probioticima nedelju dana pred put, kao i tokom celog boravka.

Koji probiotik najbolje štiti od putničke dijareje?

Danas zaista imate veliki izbor probiotika. Iako deluje da možda svejedno koji ćete odabrati, lekari se slažu da ipak nije. Naime, Saccharomyces Boulardii najmoćnija je probiotska gljivica koja pruža najjaču zaštitu vašeg stomaka i crevne flore. Samo jedna ćelija Bulardi® Probiotika ima 10 puta veću površinu nego probiotske bakterije. Tako za sebe vezuje veći broj patogena i ubrzava njihovu eliminaciju iz organizma!

U ponudi, kako online iz udobnosti vašeg doma, tako i u bolje snabdevenim apotekama, naći ćete Bulardi® 500 za odrasle, kao i Bulardi® Junior specijalno kreiran za osetljv dečji stomak. Svaki Bulardi® obezbeđuje sjajnu zaštitu od putničke dijareje, pogotovo ukoliko ga uključite u svoju rutinu i pre polaska na put. Pored zaštite stomaka, on pruža i podršku vašem imunom sistemu, što je veoma važno kada menjate sredinu u kojoj boravite.Zato, uživajte mirni na svom zasluženom letovanju i u svim čarima destinacije koju ste odabrali. Bulardi® je tu da se postara da to tako zaista i bude!

Autor: Pink.rs