AKTUELNO

Saobraćejna policija sprovodi tokom praznika pojačenu kontrolu učesnika u saobraćaju na svim putnim pravcima. Akcenat će, kako je rekao za Pink pomoćnik načelnika uprave Saobraćene policije Zlatkom Belencan biti stavljen na kontrolu prekoračenja brzine.

- Od 25. aprila do juče je otkriveno 25.000 slučajeva prekoračenja brzine, s tim da je u čak 70 odsto reč o brzinama koje su izmerene u naselju - naveo je Belencan i dodao da to nije dobro:

Posledice u naselju po pešake su pogubne. Treba reći da pri brzini od 50 kilometara na čas, prilikom kontakta vozila i pešaka, pešak može poginuti u 40 odsto slučaja. A samo ako je brzina 60 kilometar na čas, 80 odsto je mogućnost da pešak pogine u toj saobraćaju i nezgodi.

Foto: Foto/MUP Srbije

Prema njegovim rečima, u mnogim slučajevima je otkriveno prisustvo alkohola i psihoaktivnih substanci.

- Mi smo pojačali kontrolu, upravo zbog toga što očekujemo da će na izletištima i na svim onim mestima gde se tradicionalno okupljaju ljudi zbog slobodnih dana, roštilja, biti konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci. Proše godine se pokazalo da kada smo izbrvšili blokadne tačke na pojedinima mestima, da je došlo do otkrivanja većeg broja vozača koji su bili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci - naveo je Belencan.

Ono što jeste zabrnjavajuće da i pored svih naših apela, evo, brzina je i dalje dominantna. Brzina treba reči da ona je prepoznata kao indikator koji utiče na 30 odsto saobraćenijih nezgoda svih, a kada govorimo o pogibijama, čak 50 odsto.

Autor: