AKTUELNO

U akciji povećane kontrole saobraćaja, za samo 7 dana otkriveno je 36 hiljada prekršaja prekoračenja brzine, od kojih je čak 70 odsto zabeleženo u naseljenim mestima, rekao je za Novo jutro TV PINK, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Belencan je rekao da, kada se sumiraju rezultati ove četvrte centralne akcije, može se reći da je otkriveno 844 alkohola, a zadržano je 236 lica.

- Otkriveno je 76 psihoaktivnih supstanci, zatim, 76-oro dece je prevoženo na nepropisan način. Nemojmo dozvoliti da deca stradaju u saobraćajnim nezgodama. Ovo pokazuje da još uvek neki roditelji smatraju da mere bezbednosti koje su propisane nisu potrebne - rekao je Belencan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, dete učestvuje u saobraćaju od trenutka kada se iznese iz porodilišta. Dodaje da je to posebno bitno od prve godine.

- Roditelji ne koriste dečija sedišta, posebno posle treće godine, kada znatno opada korišćenje dečijih sedišta - rekao je on.

Kako kaže, oni su stručni partnerni građanima i da im nije cilj samo da se neko kazni. Dodaje da je ovih 76 osoba za samo pet dana direktno izložilo opasnosti životima dece.

- Hajde da njih zaštitimo i da se oni propisno prevoze - rekao je Belencan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, pri brzini od 50 km na čas, ukolilko dođe do kontakta između vozila i pešaka, u 40 odsto slučajeva strada pešak, a dodaje da ta brzina treba da se smanji i na 40 km na čas.

- Imao sam priliku da čitam literaturu iz socijalne psihijatrije i tu je napravljena kategorizacija alkoholičara, pa tako postoje mnogi koji sa velikim procentom alkohola u krvi odlaze u krevet - rekao je Belencan.

Kako kaže, alkoholizam se mora shvatiti kao ozbiljna bolest.

Autor: