AKTUELNO

Kada su u pitanju plaćena ubistva i plaćene ubice na Balkanu i Evropi, oni najviše i najčešće dolaze sa prostora Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, rekla je za Novo jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, novinarka Antonela Jelić.

Kako ističe, kada je reč o Srbiji, ističe da je u poslednje vreme zabeležen veći broj plaćenih ubica iz Kraljeva, kao i da je upravo plaćeni ubica koji je izvršio likvidaciju Luke Žižića dolazi iz Kraljeva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nalogodavac koji je naručio ubistvo Luke Žižića, isti kao i za ubistvo Ranka Radoševića zvanog Eskobar na pumpi u Rušnju. Oni su ubijeni po istom modelu, neki govore da ima više motiva. Kada govorimo o Luki Žižiću, tu imamo i presudu sudsku u kojoj je ubica osuđen na 20 godina zatvora - rekla je Jelić.

Dejan Radenković, bivši inspektor u MUP-u, rekao je da mora da se napravi razlika između plaćenih ubica i profesionalnih ubica.

Foto: TV Pink Printscreen

- Razlika je u tome što plaćeni može biti svako i neko ko do tada nije takvo nešto radio, a profesionalni su oni koji su mnogo obučeniji, koji ne ostavljaju ili ne ostavljaju tragove iza sebe i mnogo se teže otkriju nego plaćene – rekao je Radenković.

Kako kaže, nažalost, ratovi koji su se dešavali na ovom području, iznedrili su i plaćene ubice koje su postale dostupne kako pojedincima ali i organizovanim grupama koji su ih abgažovali za raznorazne likvidacije.

- To su uglavnom lica koja su iz kriminalne sredine, korisnici narkotika i za male pare su u stanju da se angažuju i izvrše ovakva ubistva. Oni ostavljaju tragove za sobom i vidimo i u praksi da se brzo hapse – rekao je Radenković.

Foto: TV Pink Printscreen

Milan Milović, inspektor MUP-a, rekao je da plaćene ubice možemo podeliti na četiri kategorije, dodaje da su najopasniji bivši pripadnici službe bezbednosti koji su ili penzionisani ili oterani iz službe.

- Zatim, opasni su i pripadnici bivših paravojnih i parapolicijskih snaga sa ratišta. Zatim postoje i članovi organizovanih kriminalnih grupa, koji zarad dugova rade to kako bi skinuli dugove i četvrta kategorija su stranci plaćenici – rekao je Milović.

Kako kaže, najmlađe ubice u Meksiku i Kolumbiji imaju 12, 13 godina. Dodaje da sociolozi to objašnjavaju kao nedostatak empatije. Kako kaže, oni taj zadatak shvataju kao posao i ne doživljavaju ga lično.

Autor: