AKTUELNO

Rotari zajednica Distrikta 2483 je, prepoznajući mentalno zdravlje kao prioritet, započela ovu rotarijansku godinu osnivanjem Komiteta za mentalno zdravlje, a potom nizom događaja i akcija sa željom da da doprinos zajednici pre svega kroz aktivnosti namenjene mladima i deci.

Uključivanje eksperata iz Instituta za mentalno zdravlje Beograd omogućilo je da se Rotari zajednici predstavi rad sa mladima, kao i potrebe ove prestižne ustanove za unapređenje kabineta za grupnu terapiju, što je rezultiralo donacijom odgovarajućih sredstava za unapređenje rada na zadovoljstvo korisnika usluga (pre svega mladih).

Članovi Komiteta za mentalno zdravlje su u svojim zajednicama u Beogradu, Nišu, Budvi, Kotoru, Ulcinju i Novom Sadu, organizovanjem predavanja, panela, radionica dominantno u srednjim školama dali volonterski doprinos, i obuhvatom od više od 1.000 mladih (učenika) doprineli da se poveća interes za mentalno zdravlje, kao i rad na unapređenju mentalnog zdravlja u školama.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

Forum za Mir i Mentalno zdravlje u februaru mesecu u Beogradu bio je prilika da se na panelu posvećenom mantalnom zdravlju razgovara o problemima mladih, potom izazova u zajednici, predstave aktivnosti Rotarija u školama, ali i da se istakne značaj klimatskih promena za mentalno zdravlje, kao veoma aktuelnom globalnom izazovu.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

Rotari klub Budva u saradnji sa Distriktom 2483, je 6. i 7. aprila ove godine organizovao prestižnu Rotari Konvenciju o mentalnom zdravlju u hotelu „Montenegro“ u Bečićima, a otvorio je guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić i predsednik Rotari kluba Budva Pero Duletić. Prisustvo i učešće eminentnih stručnjaka – članova i prijatelja Rotarija, bio je svojevrsni „poklon“ za sve zainteresovane u lokalnoj zajednici, a i prilika da se članovima Rotarija približi tema stresa i agresije, anksioznosti i depresije, kao i mogućnosti da se na adekvatan način sa ovim izazovima izborimo kroz različite intervencije u zajednici, uključujući i različite psihoterpijske modalitete, kao i „biblioterapiju“. Projekcija filma „Lek za dušu“, podstakla je diskusiju o osećanjima lekara u radu sa pacijentima, dok je interaktivna primenjena radionica - refleksija na mentalno zdravlje u Rotari zajednici, podstakla na dijalog o tome koliko filantropija i zajedništvo, koje neguje Rotari, mogu da budu dorinos mentalnom zdravlju pojedinaca i društva u celini.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

Komitet za mentalno zdravlje Rotari distrikta 2483 je 14. maja ove godine organizaovao online regionalni događaj kojim je učestvovao u Evropskoj nedelji javnog zdravlja, u danu posebno posvećenom mentalnom zdravlju.

Tom prilikom su rotarijanaci iz tri zemlje (Srbije, Hrvatske i Crne gore) i dva distrikta RD2483 i RD1913, dogovorili nastavak aktivnosti učvrstili stav da ostaju uporni u volonterskim stručnim aktivnostima, ali i spremnošću da uče kako da daju doprinos u unapređenju mentalnog zdravlja, ne samo finansijskim sredstvima nego i „hands on“ „smart“ akcijama, kako unutar članstva, tako i u lokalnim zajednicama.