AKTUELNO

Polaganje male mature traje tri dana, 17, 18. i 19. juna. Đaci za svaki test ovih dana imaju na raspolaganju imaju 120 minuta, odnosno od 9 do 11 sati. Osim znanja, mali maturanti moraće da ispoštuju još pokoje pravilo kako bi ostvarili dovoljno poena za upis u željenu srednju školu.

Jedno od prvih pravila koje deca moraju da imaju u vidu na dana male mature jeste da svi ispiti počinju u 9 i traju do 11 sati. Potom, da ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže u prvih 45 minuta, kao ni poslednjih 15 minuta.

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" za "Blic" kaže da se testovi male mature sastoje iz dva tipa pitanja, i da se u zavisnosti od toga razlikuje i način pregledanja.

- Pitanja su otvorenog u zatvorenog tipa. Ona koja su zatvorenog na zaokruživanje pregleda računar, a otvorena pitanja gde vi dopisujete odgovor pregleda pregledač. Svaki zadatak nosi jedan bod, tačno se zna po ključu da li može biti polovično priznat, a nijedan odgovor neće biti priznat ako je prepravljen - govori Eger za "Blic".

Prema njegovim rečima, sve što je urađeno bilo kojom vrstom olovke se ne priznaje, već samo odgovori ispravno popunjeni hemijskom olovkom. Međutim, postoji izuzetak.


- Ukoliko je potrebno da se koristi šestar, ako to zahteva neki od zadataka, onda se može koristi grafitna olovka, jer nema šestara sa hemijskom - priča on za "Blic".

Tri vrste pitanja na testovima

Kako je objasnio Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, postoje tri vrste pitanja. Skoro polovina pitanja i zadataka je na osnovnom nivou, a manji broj na srednjem i naprednom, a ovaj koncept nije novina.

Test znanja srpskog, odnosno maternjeg jezika, već godinama ima sličnu strukturu pitanja i zadatka koja pokriva sve oblasti: gramatiku, leksiku, narodni i književni jezik, književnost, pisano izražavanje i veštinu čitanja i razumevanja pročitanog.

Test iz matematike na sličan način i u sličnoj proporciji kao ranijih godina pokriva sve oblasti: geometriju, brojeve i operacije sa njima, algebru i funkcije, obradu podataka, merenje.

Kako pravilno popuniti testove

Vrlo lako se može desiti da deca na polaganju testova male mature, uprkos tome što su učila ipak ne urade zadatke dobro, samo zbog nepažnje, i pogrešnog popunjavanja testa.

Zbog toga im se uvek, na samom početku polaganja ponove sledeća pravila:

ne priznaje se odgovor koji je napisan samo grafitnom olovkom

ne priznaje se precrtan i ispravljen odgovor

ako se delovi odgovora međusobno isključuju, ili nije jasno označeno koji odgovor je važeći, takav odgovor se ne priznaje kao tačan

ukoliko učenik napiše odgovor van predviđenog mesta, za tačan odgovor dobija 1 bod, odnosno 0 bodova ako nije tačan
ukoliko je odgovor tačan, a sadrži i deo koji je netačan, ili se ne odnosi direktno na pitanje, sadržaj tih delova ne treba uzimati u obzir prilikom bodovana

ako je učenik u zadatku dobio dva različita rešena od kojih je jedno tačno, a drugo netačno, za takav odgovor ne dobija predviđeni bod

Kako se boduju testovi

Uspeh na završnom ispitu iskazuje se brojem bodova osvojenih na testu iz srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike i iz jednog od pet predmeta koji učenik izabere sa liste.

Svaki od testova završnog ispita imaće 20 pitanja, pri čemu svaki tačan odgovor donosi jedan poen, dakle najviše 20 bodova ukupno. Potom broj poena iz prva dva testa (matematika i srpski) množi se sa koeficijentom 0,7, a broj bodova sa testa iz odabranog predmeta koeficijentom 0,6.

Na taj način dobija se tačan broj koji je ostvaren na svakom delu završnog ispita, a njihovim sabiranjem i ukupan broj bodova sa završnog ispita.

sa testa iz srpskog jezika može se ostvariti maksimalno 14 bodova

sa testa iz matematike može se ostvariti maksimalno 14 bodova
sa testa test iz jednog od pet predmeta izbornih predmete (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija) može se ostvariti maksimalno 12 bodova

Kako se boduje uspeh

Opšti uspeh iz osnovne škole računa se tako što se prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži brojem četiri. Po osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda kandidat može da ostvari najviše 60 bodova.

Kalendar male mature

17. jun: Završni ispit – test iz srpskog jezika
18. jun: Završni ispit – test iz matematike
19. jun: Završni ispit – test iz izbornog predmeta
21. jun: Preliminarni rezultati male mature
21. jun: Prijem prigovora na preliminarne rezultate
24. jun: Konačni rezultati male mature
25-26. jun: Popunjavanje lista želja za upis
28. jun: Objavljivanje konačne liste želja učenika
1. jul: Objavljivanje raspodele đaka po školama

Autor: