AKTUELNO

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je konačni spisak od 26 fudbalera na koje računa u Nemačkoj za Evropsko prvenstvo.

Tu je bilo i nekih iznenađenja i verovatno teških odluka, ali selektor je na toj poziciji i njegova je "zadnja", kao što i on snosi najveću odgovornost.

Srbija ima tešku grupu u Nemačkoj, gde su nam rivali Engleska, Slovenija i Danska.

Englezi su ubedljivo najveći favoriti, a i po imenima imaju možda i najjaču reprezentaciju u svojoj istoriji predvođenu najboljim igračem Premijer lige - Filom Fodenom, najboljim igračem Real Madrid - Džudom Belingemom, najboljim igračem Arsenala - Bukajom Sakom, najboljim strelcem Bundeslige i zlatnom kopačkom Evrope - Harijem Kejnom i ostalim brutalnim imenima.

Danci su takođe uvek tradicionalno nezgodni i opasni rivali. Imaju brze i disciplinovane igrače, što je ono što našoj reprezentaciji ne odgovara.

Videli smo to i u prijateljskoj pred Svetsko prvenstvo, kada su nas razbili sa 3:0. Piksi je nakon toga rekao "videćemo šta će biti u zvaničnoj utakmici", očekivajući ih možda u žrebu za Mundijal, ali mu je želja uslišena tek za Evropsko prvenstvo.

Selektor je samim otpisivanjem devet igrača sa šireg spiska morao da donese tešku odluku, ali ga još teža tek čeka. Možda i najteža u njegovoj karijeri.

Srbija ima dva vrhunska napadača, Aleksandra Mitrovića, koji je najbolji strelac u istoriji Srbije, kao i Dušana Vlahovića, koji je najbolji igrač i strelac Juventusa. Vlahović je u Seriji A bio drugi strelac lige iza Lautara Martineza sa 16 golova, a dok je u svim takmičenjima ukupno upisao 18 golova na 38 utakmica, a dodao je i 3 asistencije u statistiku.

Ali, uticaj Vlahovića na igru Juventusa je nemerljiv i mnogo je veći u odnosu na statistiku, koja je svakako sjajna.

Sa druge strane imamo i Aleksandra Mitrovića, koji je sa Al Hilalom osvojio titulu u Saudijskoj Arabiji i završio kao drugi strelac lige sa 28 golova, iza Kristijana Ronalda koji je postigao 35.

Mitrović je godinama unazad najbolji strelac Srbije i prava gol mašina. Piksi ga posebno obožava.

Ipak, s obzirom na to da će nam rivali biti ekipe koje su obziljne, disciplinovane, tehnički i taktički potkovane i sa brzim igračima, isto će i Srbija morati da odgovori.

Pitanje je da li će Piksi moći da igra sa dva šica, jer bi to mogao da bude mač sa dve oštrice. U Kataru se zbog povrede koja je mučila Vlahovića uglavnom oslanjao na Mitrovića, ali na kraju Srbija nije prošla grupu.

Vlahović je sada u vrhunskoj formi u jednoj od najboljih liga Evrope. Pokretniji je mnogo u odnosu na Mitrovića i mogao bi da bude značajniji u smislu taktičke postavke.

Izostavljanje njega iz startne postave svako bi smatrao ludošću. Opet, sa druge strane, i Mitrović je, iako je igrao u slabijoj ligi, dominirao u Saudijskoj Arabiji prepunoj zvezda.

Koga god da da izostavi iz startne postave, biće pakleno teško doneti odluku, a najverovatnije će tako morati da bude. Jer izlazak na megdan moćnim Englezima sa da špica bilo bi ravno samoubistvu i ostavilo bi "kratere" u veznom redu i odbrani, koje bismo teško "krpili".

Autor: