AKTUELNO

Ovog petka, sve oči evropske fudbalske javnosti biće uperene u Nemačku, gde se narednih mesec dana, odnosno do 14. jula održava Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Kao i na svakom velikom takmičenju, i u Nemačkoj su mere bezbednosti na ogromnom nivou, pogotovo nakon brojnih pretnji, priča i izveštaja koji su došli do tamošnjih snaga reda.

To se videlo i nekoliko sati pred samo otvaranje, kada je u Berlinu, u fan zoni pronađen sumnjiv predmet. Ipak, ono što je posebno zanimljivo jeste jedna nesvakidašnja informacija, koju su preneli brojni mediji.

Radi se o sigurnosnoj reči, koju je policija uvela za sve navijače koji se budu osetili ugroženo ili nebezbedno tokom prvenstva.

Naime, u tim situacijama, navijač treba da kaže reč "Panama" policiji, ili prisutnom osoblju, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć, a tada je osoblje dužno da "odmah ponudi mogućnost za povlačenje".

Uz to, postoji i specijalizovani "Panamski tim", koji je "višejezičan, multiprofesionalan tim obučen za rizne intevencije, nenasilnu komunikaciju i deeskalaciju".

Autor: Snežana Milovanov