AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Engleske se plasirala u četvrtfinale prvenstva Evrope, pošto je nakon neverovatnog preokreta uspela da savlada Slovačku posle produžetka, rezultatom 2:1 (1:1).

Bili su Englezi na ivici provalije, ali ih je gol Belingema u 95. minutu ostavio u životu! Kejn je u prvom minutu produžetka matirao Dubravku glavom, a tu je utakmica rešena. Počelo je košmarno po Engleze, Slovačka je izašla u visokom presingu, izabranici Gereta Sautgejta nisu mogli da iznesu loptu, a hrabri Slovaci su napadali konstantno. Sjajnu priliku je propustio Hancko u 5. minutu, šutirao je pored gola Pikforda. Sedam minuta kasnije, Haraslin je propustio još jednu stopostotnu šansu.

Nagrada je stigla u 25. minutu kada je Šranc matirao Pikforda za veliko slavlje. Ovo je bio treći gol na šampionatu za fudbalera Slavije! Englezi su pokušavali do kraja prvog poluvremena, ali je sve delovalo bezidejno. Start drugog dela igre doneo nam je mnogo uzbuđenja. Foden je uspeo da matira Dubravku na asistenciju Tripijea, ali je VAR reagova i poništio pogodak. Pritiskali su Englezi, ali bez uspeha. Tripije je morao van terena, zamenio ga je Palmer, a Saka se spustio na levog beka.

Napadali su Englezi, ali se Slovačka fantastično branila. Kejn je propustio veliku priliku u 78. minutu, njegov šut glavom je išao tik pored stative. Rajs je pogodio stativu u 81. minutu, a kako se bližio kraj, bili su sve nervozniji! Pokušavali su izabranici Gareta Sautgejta, ređale su se prilike ispred Dubravke, ali nisu uspevali da savladaju fenomenalnog golmana Njukasla!

Došli smo do 95. minuta, Englezi su bili na kolenima, a onda fantastičan potez najboljeg igrača planete u ovom trenutku Džuda Belingema! Uhvatio je makazice za neopisivu radost na tribinama! Otišlo se u produžetke, bilo je jasno da je Engleska apsolutni favorit, a to je potvrdio Kejn već u prvom minutu.

Matirao je Kejn Dubravku glavom za potpuni prokret! Pekarik je imao fantastičnu priliku za izjednačenje u 105. minutu, ali je sa pet metara prebacio ceo gol! Nisu odustajali Slovaci, pokušavali su, ali nisu imali snage.

Izabranici Frančeska Kalcone su dali sve od sebe i prikupili simpatije cele Evrope. Ne bi bilo nezasluženo da su izbacili favorizovanu četu Gereta Sautgejta!

Engleska će u četvrtfinalu igrati protiv Švajcarske koja je izbacila dojučerašnjeg šampiona Evrope Italiju!

Autor: Aleksandra Aras