AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Španije je uspela da se plasira u finale Evropskog prvenstva u Nemačkoj, pošto su sa 2:1 bili bolji od domaćina i to ni manje, ni više nego protiv domaćina posle produžetka sa 2:1! Mikel Merino je heroj, pošto je u 119. minutu postigao gol.

Kakav meč smo gledali, pravi spektakl! Teško da je bilo i pet minuta bez prilike na obe strane, a na obe strane je viđen ogroman broj prilika, šuteva, pa je pravo pitanje i da li je neko i zaslužio da dođe do pobede.

Neverovatno šta smo videli, neverovatno šta smo gledali u Štutgartu. Španija je vodila preko Danija Olma, meč je bio ispunjen šansama, ispunjen prilikama, a napadali su i jedni i drugi na obe strane.

Povela je Španija sa 1:0 preko Danija Olma, činilo se kao da Furija ide ka pobedi, međutim, potpuni šok se dogodio već u 90. minutu kada je Florijan Vic postigao gol za izjednačenje.

Otišlo se u produžetke, mislilo se da će biti i penala, ali... Mikel Merino nije mislio tako, igrao se 119. minutu, kada je on postigao gol i tako odveo svoju reprezentaciju u polufinale.

Takođe, ono što baca senku, jeste i sporna odluka iz 106. minuta, kada je Kukurelja odigrao rukom, ali sudija je rekao da tu nema penala.

Sam meč je počeo bez kalkulacija, računica jasna, ofanziva od samog starta! Čini se da su se upravo ovako vodile obe selekcije, pošto su bez ikakvog razmišljanja ušli u meč i već od prvih minuta pokazali da žele u polufinale.

Španija je bila ta koja je zapretila već posle 100-ak sekundi ovog meča. Pedri je dobio loptu na 18 metara, šutirao je po zemlji, ali je Manuel Nojer to lako odbranio. Ipak, odmah nakon toga je viđena možda i situacija koja je bacila senku na ovo poluvreme.

Igrao se peti minut susreta, kada je Toni Kros prvo grubo startovao na Pedriju, a potom i na Lamineu Jamalu. Povredio je Pedrija koji je morao iz igre, dok je na sreću Lamine Jamal prošao bez poteškoća. Pedri je napustio meč već u sedmom minutu.

Nemci su nakon toga pomalo već i krenuli napad, ali bez ozbiljnije prilike. Makar iz tog napada u 11. minutu. Ozbiljnu priliku je imao Lamine Jamal u 15. minutu, imao je slobodan udarac sa nekih 20-ak metara, šutirao je kroz živi zid, ali je lopta otišla pored gola. Usledio je potom rolerkoster prilika, Nemačka, pa Španija, pa Nemačka, ali bez promena.

Prvu ozbiljnu priliku je imao Kaj Haverc u 21. minutu, kada je glavom udario, ali je Unai Simon odbranio. Samo dva minuta kasnije je tukao i Laport, ali je Nojer i to odbranio na drugoj strani.

Iduća velika prilika je viđena u 35. minutu, Kaj Haverc je šutirao sa 18 metara, ali je zgužva loptu i ona je došla do Simona. Odmah u idućem napadu je šutirao Niko, sa nekih sedam metara, ali je to odbranio Nojer.

Možda i najozbiljnija prilika je viđena u 39. minutu, Dani Olmo je šutirao sa nekih 25 metara, veoma jako i precizno, ali je Nojer bio odličan.

Drugo poluvreme je počelo u istom ruhu, sve je išlo identično, prilike, šanse... A prvi gol je viđen već u 51. minutu susreta. Lamine Jamal je dobio loptu na boku, lepo je napravio fintu, potom poslao sjajnu loptu do Olma, a ovaj je pogodio nebranjeni deo gola Nojera.


Nakon toga, Nemačka je krenula u totalnu ofanzivu.

Uveo je Nagelsman ofanzivne fudbalere, pritiskali su sa svih strana, ali jednostavno lopta nije htela u gol. Najbliži je bio Fulkrug u 76. minutu, kada je pukla stativa gola Unaija Simona.

Odličan je bio španski golman, branio je sve, ali sve do 90. minuta.

Tada je Florijan Virc postigao pogodak i odveo meč u produžetke.


Tamo je već opao tempo, malo su stali i jedni i drugi, što je bilo i očekviano. Ipak, igrao se 106. minut, početak drugog produžetka, pokušali su Nemci iz daljine, a loptu ka golu je blokirao Kukurelja i to rukom.

Međutim, sudija Tejlor je rekao da tu nema ništa sporno.

Činilo se da će otići do penala, ali je Mikel Merino postigao gol u 119. minutu i tako je odveo svoju selekciju u polufinale.

Autor: Dubravka Bošković