AKTUELNO

Navršava se 12 godina od smrti tvorca "Božen kozmetike", a život i smrt ove milionerke i danas je obavijen velom tajne.

Božen Žumbor je preminula u oktobru 2012. godine posle duge i teške bolesti. Vest o njenoj smrti šokirala je domaću javnost, budući da je bila jedno od najprepoznatljivijih lica sa TV ekrana. Božen nije imala dece, a javnosti nije bilo poznato njeno bračno stanje niti da li je u trenutku smrti imala partnera sa kojim je živela.

Sve ove informacije i danas su pod velom tajne, pa se mnogi pitaju šta se dogodilo sa ogromnim bogastvom i uspešnom kompanijom koji su ostali iza pokojnice.

Foto: Printscreen YouTube/Dobrica Vulović

KO JE BILA BOŽEN?

Starije generacije Božen Žumbor pamte kao vlasnicu kozmetičke linije „Božen cosmetics“, koju je uspešno vodila čitavu deceniju.

Rođena je u Hrvatskoj, ali je mladost provela u Holandiji. Kada je postala poznata u Srbiji otkrivena je velika tajna - da se zabavljala sa pevačem Marinkom Rokvićem koga je upoznala nakon što je neko vreme pevao u kafani njenih roditelja u Roterdamu. Do venčanja nikada nije došlo, a ljubavni život Božen ostao je do kraja njenog života tajna. Kaliko je poznato Žumbor nije imala dece niti se udavala.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

KADA JE I ZAŠTO STIGLA U BEOGRAD

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju, a posebno je oduševljena bila Zlatiborom. Potom je 1991. godine osnovala firmu, koja je bila poznata po proizvodima za mršavljenje.

Mnogi su je zavoleli kada je prešla u pravoslavnu veru, a onda se desio napad na nju. Po Srbiji i inostranstvu su počele da kruže priče o neispravnosti njenih proizvoda, a Božen je potom dokazivala suprotno i na neko vreme se povukla iz javnosti.

SMRT I SAHRANA BEZ JAVNOSTI

Žumbor je 2012. godine primljena na VMA zbog povišenog krvnog pritiska, a oporavljala se i u Holandiji. Međutim, bolest je uzela maha i ubrzo je preminula. Sahranjena je u rodnoj Koprivnici u Hrvatskoj, a njena porodica je zahtevala da to bude u krugu najbližih ljudi. Iako se družila sa mnogim estradnim zvezdama, na sahrani su se pojavile samo Neda Ukraden i njena kuma voditeljka Dragana Katić.

NASLEDSTVO I NASLEDNICI

Božen je poticala iz veoma bogate porodice, a ujedno je bila. U vlasništvu je imala vilu na Dedinju, kao i jednu u blizini Avale, a mnogo novca je davala i u humanitarne svrhe. Budući da nije imala decu, nakon Božen svo bogastvo pripalo je njenoj majci koja ju je nadživela. Do danađnjeg dana nije utvrđeno šta se dogodilo sa imovinom i ko je nastavio sa poslovanjem kompanije.

Autor: Dubravka Bošković