AKTUELNO

Nakon seksualnog odnosa miris ženskog polnog organa se menja.

Usled dospevanja raznih supstanci u intimno područje koje menjaju pH ravnotežu, miris vagine može da se promeni nakon intimnog odnosa,

To uključuje spermu, vaginalne tečnosti, kondome, intimne gelove, znoj i kretanje.

Održavanje pH ravnoteže ženskog polnog organa od suštinskog je značaja za zdravlje intimnog područja, a smatra se da je normalan pH između 3,8 i 5, prema Medical News Today.

Neke od stvari koje menjaju pH uključuju menstrualnu krv, vaginalno ispiranje, infekcije i intimni odnos. U slučaju sperme, njena alkalna svojstva mogu da stupe u interakciju sa kiselom prirodom ženskog polnog organa i izazovu privremenu promenu mirisa. Lateks u kondomima i igračkama za odrasle, kao i lubrikanti, posebno mirisni, mogu da dovedu do drugačijeg mirisa nakon odnosa. Takođe, alergijske reakcije na mirisne kondome mogu da dovedu do osećaja peckanja pri mokrenju nakon intimnog odnosa.

Postoji još jedna situacija zbog koje miris može da se promeni. Reč je o prelasku sa analnog na vaginalni odnos. U tom slučaju se povećava rizik od prenošenja bakterija iz jednog u drugi deo tela.

Postoje i ozbiljnij razlozi promene mirisa. Mogući zdravstveni problem kada pređete sa analnog na vaginalni odnos je bakterijska vaginoza, koja nastaje kada dođe do prekomernog rasta bakterija koje su inače sastavni deo fiziološke mikroflore ženskog polnog organa. U ovom slučaju, vaginalni iscedak nakon odnosa će imati miris ribe. Takođe su prisutni svrab, peckanje prilikom mokrenja i iscedak druge boje (žućkasto-beli, sivi ili zelenkasti).

Ženski polni organ neprijatnog mirisa takođe može da ukaže na polno prenosive infekcije kao što su trihomonijaza, gonoreja i hlamidija. Pojaviće se i drugi simptomi, kao što su vaginalni iscedak, bol tokom odnosa, bol u karlici, svrab, infekcije urinarnog trakta i bol prilikom mokrenja. Moguće je, međutim, biti asimptomatski nosilac ovih bolesti.

Iako privremene promene mogu da se otklone prilagođavanjem intimnih aktivnosti i izbegavanjem mirisnih lubrikanata, ozbiljniji zdravstveni problemi će zahtevati posetu lekaru.

Za vaginozu, lekar će proceniti pH i miris vaginalnog sekreta i propisati antibiotike. Testovi krvi, urina i tečnosti su deo dijagnoze polno prenosivih bolesti. Razumevanje i upravljanje ovim promenama može da pomogne u održavanju vašeg intimnog zdravlja i dovede vas do prijatnijeg i sigurnijeg intimnog života.

Autor: