AKTUELNO

Ako to do sada već nije bilo jasno, Karlos Alkaraz je "kralj petih setova" i ono što je najvažnije mladi Španac je novi šampion Rolan Garosa! Neverovatni Karlitos pronašao je snagu za novi preokret, drugi u dva dana, pošto je u drami uspeo da savlada Aleksandera Zvereva iz Nemačke - 3:2 (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2)!

Možda ovo finale kvalitetom nije podsetilo na ona koja su godinama unazad igrali Novak Đoković, Rafael Nadal, pa i Rodžer Federer, ali su Karlitos Alkaraz i Aleksander Zverev definitivno publici pružili sjajan užitak, jer je bilo dosta uzbuđenja.

Bilo je pitanja na kome će biti veći pritisak, da li će i kako na njega reagovati... Stoga ne čudi što smo kroz dobar deo meča gledali igru u pravim "naletima" i gotovo da se nije do kraja moglo pretpostaviti šta će se desiti i kome će pripasti trofej.

Ovo je na kraju bio treći Grend slem trofej za Karlosa Alkaraza, ali prvi na Rolan Garosu, dok je Nemac propustio novu šansu da se domogne prvenca, pošto je prethodno imao finale US opena iz 2020. godine.

Krenulo je mnogo bolje po Karlos Alkaraza, koji je iskoristio pravi grč Zvereva u prvom setu. Nemac je mnogo grešio, već u prvom gemu je ispustio servis, da bi ga potom vratio već u narednom, ali je Špancu pripao nastavak ovog dela igre.

Lepršavo je izgledao Karlitos, nošen velikom podrškom španskih navijača u Parizu. Do kraja prvog seta stigao je da napravi još dva brejka i da osvoji prvi set bez gotovo ikakvih problema.

Ipak, odgovor Zvereva stigao je vrlo brzo i bio je podjednako jak kao onaj koji je uputio Karlos u prvom setu. Nemac je posle egal početka drugog seta, gde su obojica čuvali servise do 2:2 uspeo da veže četiri gema u nizu i da izjednači ukupni rezultat na ovom meču.

Foto: Tanjug AP/Thibault Camus

Treći set bio je možda i najdramatičniji od svih. Prosto je neverovatno šta je u tim momentima uspeo da iz svojih ruku ispusti Alkaraz...

Poveo je Karlitos sa 5:2, imao je brejk prednosti i servirao je za osvajanje trećeg seta. A onda - pet uzastopnih gemova, kao furija, pripali su Saši Zverevu, doduše onaj poslednji uz možda i najviše muka.

Uspeo je prvo da izjednači Saša na 5:5, a onda je još jednom oduzeo servis indisponiranom Alkarazu. U narednom gemu, kada je trebalo da zaključi priču, Zverev je sam sebe uveo u nervozu i igru na razliku, ali je dobrim servisima iz svega uspeo i da se izvuče i da povede sa 2:1 u setovima.

Četvrti set je, ipak, bio u znaku Karlitosa. Momentalno je Španac otišao na 4:0, da bi posle toga Zverev jednom vratio brejk, ali je Alkaraz ipak potom došao do daha i još jednom oduzeo servis Nemcu, što je bilo dovoljno za vrhunac užitka i odlazak u peti set.

Dokazalo se da je peti set ipak "Karlosov set", jer je još jednom mladi Španac pokazao da se odlično nosi sa pritiskom i već u trećem gemu je oduzeo servis Nemcu kada je stigao do tri uzastopne brejk lopte.

Naredni gem bio je najdramatičniji u petom setu, jer je Karlos morao da spasi čak tri brejk lopte u kontinuitetu, a onda i četvrtu nakon toga, dok se Zverev posvađao sa Lihtenštajnom oko jednog servisa Alkaraza. Nije želeo da prizna Nemac odluku sudije, ali je ona na kraju ostala na snazi.

Ni naredni gem nije bio ništa manje dramatičan, a Saša Zverev je imao nove brejk lopte da se vrati u meč. Sve je to "anulirao" Karlitos, pa je Nemac propustio još jednu priliku da dođe u egal. Nisu mu se dopale ni neke odluke Renoa Lihtentšajna iz sudijske stolice, pa je usledila i nova manja svađa.

To je totalno izbacilo Zvereva iz takta, jer je Alkaraz napravio novi brejk i potom ga overio za svoju prvu titulu na Rolan Garosu u meču koji je potrajao čak četiri sata i 19 minuta.