AKTUELNO

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u atentatu u Handlovi posle sastanka kabineta. On je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu. Operacija je trajala nekoliko sati, a prema najnovijim informacijama premijer trenutno nije životno ugrožen.

Napad se dogodilo nešto pre 15 sati, kada je premijer prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala, a napadač je navodno 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada.

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, smatra da je motiv pokušaja atentata na premijera Slovačke, političke prirode.

Teško je ovde izbeći političku konotaciju atentata, ali kada analiziramo i rekciju obezbeđenja i svega što se dešavalo, vrlo je čudno sve. Pet metaka je ispaljeno na njega, nije moguće da nisu uspeli da ga zaštite. Ja nisam profesionalac u toj sferi, ali vidim dosta propusta i neobjašnjivih dešavanja -rekao je Miletić, pa dodao:
Robert Fico je došao u četvrti premijerski mandat i vrlo jasno je rekao da neće finansirati rat u Ukrajini, kao i da smatra da treba zaustaviti taj konflikt, a ne na dalju stimulaciju -rekao je Miletić.

Miletić dodaje da je ovo udar na demokratiju cele Evrope.

Udarn na Fica nije samo udar na demokratiju Slovačke i Slovačku kao državu, nego i na evropski poredak. Narod je želeo Frica baš na tom mestu, sve drugo je nametanje nekog drugog razmišljanja i kršenje volje naroda - dodao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Zvezdana Jevtić, novinarka Informera, iznela je nove informacije o stanju Slovačkog premijera, ali i o identitetu njegovog napadača.

Ovo je za svaku osudu i predsednik Vučić se zaista odmah oglasio i rekao da se moli za svog prijatelja, koji je inače i njegov lični prijatelj kao i prijatelj Srbije. Viktor Orban se oglasio odmah posle njega i postoje informacije da će on i naš predsednik zajedno, kroz par dana, otići u posetu Roberta Fica - rekla je Jevtić i dodala:
On je trenutno u teškom stanju, juče je imao dugu operaciju, nakon koje je stavljen u veštačku komu, u kojoj će biti 24 časa. Prema nezvaničnim informacijama, četiri metka su ga pogodila, u stomak, ruku i grudni koš, a operaciju je dodatno komlikovalo to što je premijer imao unutrašnje krvarenje. Napadač je odmah uhapšen, a u pitanju je ljuti opozicionar i Juraj C. iz Levica, koji je i sam bio ranjen, pa je odlučio da osnuje i svoj pokret protiv nasilja. Njegov sin se juče oglasio i rekao da njegov otac nije psihički bolesnik iako ima tih naznaka - rekla je Jevtić.

Jevtić dodaje da je ovaj događaj pucanj u slobodnu i nezavisnu politiku Evrope.