AKTUELNO

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je pre dva dana u atentatu u Handlovi posle sastanka kabineta. On je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu. Operacija je trajala nekoliko sati, a prema najnovijim informacijama premijer trenutno nije životno ugrožen.

Napad se dogodilo nešto pre 15 sati, kada je premijer prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala, a napadač je navodno 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče najavi da planira posetu Slovačkoj i premijeru Ficu, uprkos pretnjama po život koje je i sam dobio nakon ovog nemilog događaja.

Zoran Babić, poslanik SNS-a, siguran je da ovaj incident nije slučajnost, već opomena svim slobodarskim liderima u Evropi i svetu.

Ja pamtim i tu nesretnu 2003. godinu. Iako nisam podržavao politiku pokojnog premijera Zorana Đinđića, ali znam da sam se osećao jako teško i poniženo kada se sve to desilo. Kada jednog zvaničnika u Slovačkoj pokušaju da na taj način likvidiraju, loše je za celu državu - rekao je Babić i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

Ova stvar nije vezana samo za Slovačku, već je jedna vrsta opomene za sve slobodarske lidere u Evropi i u svetu. Ja sam nakon ovog dešavanja razmenio poruku lične prirode sa predsednikom. Sada sam mnogo više zabrinut za njegovu bezbednost i zamolio sam ga da povede još više računa o svojoj ličnoj bezbednosti. Mislim da sve ovo nije slučajnost i odnos dela naše javnosti prema tom zločinu bio je previše mlak. Video sam da su neki želeli da trivijalizuju ovaj slučaj, ali ovakve stvari se ne dešavaju slučajno. Zbog svih stvari koje je Vučić hrabro uradio u korist naše države, samo je pokazao da se ne plaši ničega, ali smatram i molim svoje kolege iz SNS-a da nekako krenemo da delimo tu odgovornost i ponesem deo tereta - rekao je Babić.

Foto: TV Pink Printscreen

Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je u Novom jutru sa Jovanom Jeremić kako smatra da ovaj napad na premijera Slovačke samo izaziva veći strah kod ljudi, što može dovesti do još više incidenata.

Ja mislim da je ovo delo jednog zločinačkog i poremećenog uma, ali da li je neko pomogao ili podstrekao ovaj atentat, ostaje da se utvrdi. Mislim da će sada i sa Istoka i Zapada dolaziti oprečne informacije po pitanju ko je to organizovao i mislim da će proći mnogo godina dok ne dođemo do istine i saznamo ko su zapravo bili motivatori za ovako nešto -rekao je Barac, pa dodao:
Činjenica je da je strah po sve u Evropi povećan nakon ovog, može se reći, terorističkog akta, jer ukoliko predsednik jedne vlade nije bezbedan, da li smo bezbedni svi? Mislim da je to ono što se raširilo Evropom, a onda se mnogi okreću naoružanju i može doći do ponovo nekog incidenta -rekao je Barac.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost skrenuo je pažnju da jedan deo javnosti u Srbiji banalizuje ovakav događaj, kao i pretnje koje se upućuju predsedniku Srbije, te istakao da je to jako opasno.

Ovo je prvi atentan na premijera posle Zorana Đinđića i izazvao je veliki šok, pogotovo u ovim turbulentnim vremenima. Jedan deo javnosti koji je ovaj incidenta tako banalno shvatio, isti je onaj deo koji slično reaguje i na pretnje predsedniku država i njegovoj porodici. To je najopasnija stvar, a takve pretnje moraju da se ozbiljno shvate, jer je i premijer Slovačke bio žrtva jedne slične hajke - rekao je Miškeljin.