AKTUELNO

Za rezoluciju o Srebrenici glasalo je 84 zemlje, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68, dok 22 zemlje uopšte nisu glasale.

Na ekranu je pisalo - 84 "za", 19 protiv, 68 uzdržanih, dok u sali nije bilo ili nisu glasali, predstavnici 22 zemlje. To znači da Nemci, koji su svim sredstvima, ekonomskim i političkim ucenama, gurali dokument, nisu uspeli da "napabirče" glasove polovine prisutnih (u sali bio 171 predstavnik), a ostali su daleko ispod polovine sveta (97 zemalja). Na drugom tasu bilo je više država koje su bile uzdržane i glasale protiv, od onih koje su podržale - 87! Gledano u procentima, svega 43 odsto zemalja podržalo je dokument, a 57 procenata je bilo protiv, uzdržano ili nije došlo na sednicu. Tako je rezolucija usvojena "demokratskim" glasanjem, gde su se brojali samo "za" i protiv!

Foto: TV Pink Printscreen

Sada se postavlja pitanje da li su tvorci sramne rezolucije zadovoljni glasanjem i da li je sve ispalo onako kako su oni očekivali.

Ko je na Generalnoj skupštini sačuvao svoj obraz i bio na strani pravde, a ko je Srbiji zabio nož u leđa.

- Ja sam već rekao da je bitno što je predsednik Vučić bio na zasedanju u Njujorku. Kao što su svi videli, Srbiju ova tema inetersuje. Samim njegovim odlaskom na sednicu videlo se da Srbija ovo pitanje stavlja visoko na svojoj agendi i još od kad smo saznali da će ova tačka biti na dnevnom redu sve državne aktivnosti su bile upravo usmerena ka tome da se spreči jedno kolektivno etiketiranje našeg naroda i da se spreči udaranje žiga našem narodu- rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić, Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

Foto: TV Pink Printscreen

On je dodao da sigurno njihova očekivanja nisu bila takva da će se Srbija na taj način suprotstaviti, kao što nisu očekivali da će neke zemlje u svetu barem razmisliti o svemu, već su očekivali da će svako po automatizmu da glasa.

- Oni su nama još na početku rekli da imaju obezbeđene dve trećine, a kao što su svi mogli da vide nisu imali obezbeđene dve trećine. To je mnogo manje nego što su oni očekivali. Vršili su ogroman pritisak na zemlje da se ne izjašnjavaju protiv - rekao je Dačić i još jednom ponovio da u sistemu UN nema glasova uzdržanih u ukupnom broju već se samo gledaju glasovi za i potiv.

- Sa druge zemlje koje su bile suzdržane računalo se da će biti za, to su na prvom mestu i muslimanske zemlje, tu pre svega mislim na Nigeriju kao veliku muslimansku zemlju, na Emirate kao veoma uticajnu zemlju koja je onda izvršila uticaj na Maldive, Sejšele, Oman i Bahrein. Ne može se reći da su oni uspeli u svojoj nameri ali uložili su ogromne napore i ogromna sredstva i na neki način svoj veliki autoritet su založili da jednostavno te zemlje nateraju da razmisle o tome- rekao je Dačić.

Ivica Dačić je istakao da odluka da Ukrajina glasa za sigurno ima veze sa pomoći koja im se daje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja mislim da je ovaj rezultat jedna tragedija za one koji su uopšte želeli da ovu rezoluciju stave na dnevni red jer nije doneta uz kosenzus, ta rezolucija nema nikakav kompromis, nikakav dogovor. Ova rezolucija ne donosi nikakvo pomirenje, naprotiv izaziva podele- rekao je Dačić u Novom jutru kod Jovane Jeremić.

- Kada pogledate kakav je efekat i domet te rezolucije vi vidite da je to jedna potpuno nepotrebna tema u ovom trenutku koja nije na dobar način pripremljena i koja je kao i pre 10 godina imala za cilj samo da nametne jednu omču oko vrata Srbiji i Republici Srpskoj- dodao je Dačić.

Presdednik Vučić posle borbe koju je vodio u Njujorku izjavio je da ništa Srbe bolje ne ujedini nego neki problem, pa se zapravo na neki način zahvalio onima koji su rezoluciju stavili na dnevni red jer su ujedinili naš narod.

Teško je govoriti posle Nemačke iz više razloga, ja sam se već poklonio žrtvama i položio cvet u Srebrenici za sve stradale Bošnjake. Ovo je ispolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja zašto se donosi ova rezolucija: Zašto samo ovaj slučaj i ovaj primer? Da li ova rezolucija donosi pomirenje? Ne, to uopšte nije slučaj. Da li donosi pomirenje u regionu? Pitam predstavnika Nemačke zašto su krili pripreme za ovu rezoluciju? Kome je potrebna ova rezolucija i zašto baš u ovom trenutku? Zašto ti ljudi nisu govorili o genocidu koje su počinile njihove zemlje? Pitam one moćne i čekam njihov odgovor- ovo je smo deo poruke predsednika Aleksandra Vučića iz istorijskog govora koji je održao juče u Njujorku u Generalnoj skupštini UN.