AKTUELNO

Građani su u nedelju, 2. juna, birali odbornike u Beogradu i još 88 gradova u Srbiji, a u skoro svim opštinama ubedljivu pobedu je odnela lista okupljena oko SNS-a.

Nezadovoljan rezultatima i sopstvenim neuspehom, nosilac liste "I ja sam Beograd - Kreni promeni" Savo Manojlović pozvao je juče opozicione stranke da zbog navodne krađe napuste lokalne parlamente, kao i republičku skupštinu.

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, ističe da je, sa opozicijom kakva danas jeste, logično da lista okupljena oko SNS -a odnese ubedljivu pobedu.

Savo Manojlović je u nedelju postao stečajni upravnik opozicije, jednog bankrotiranog preduzeća. On je potpuno jedan anti-talenat za politiku, jedna osoba bez harizme i političke ideje. Utrčao je u političku arenu u kojoj se ne snalazi, pa se vraća onome što ga je zapravo i podiglo, a to su ulica i nasilje. Vraća se u pređašnje stanje i smatra da treba, u nedostatku ideja, da blokira ulice i institucije. To nije politika. Oni nemaju, ljude, politiku, nemaju ništa. Sa takvom opozicijom, normalno je da SNS sa strankom kakvu ima i razvojnim projektima kakve predlaže, obriše pod sa njima - rekao je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Matić se osvrnuo i na sramne napade i upade u kol centre SNS-a, koji su potpuno legalni i legitimni.

Njihov plan je bio da tom produkcijom nasilja, mobilišu svoje glasače. Uradili su potpuno suprotno. Mobilisali su glasače SNS-a da stanu u odbranu pre svega izbornog procesa i naše demokratije. Ti kol centri su potpuno legalni i u njima sene zovu obični građani, već oni koji su na njihovom spisku i koji su sami dali svoj broj telefona. To je stranačka baza, nikakav paralelni birački spisak. Ovo više nije pitanje za političku analizu, već za nadleđne državne organe - rekao je Matić.

Matić je podsetio i na izveštaj ODIHR -a, koji je konstatovao napredak po pitanju određenih preporuka koje su dali.

Foto: TV Pink Printscreen

Dušan Stojković, urednik ekonomske rubrike lista "Večernje novosti", ističe da je ovo već viđeno i očekivano od nekih pripadnika opozicije.

Ovo je već viđeni. Mi, kada se raspišu izbori, već znamo kakav će biti scenarijo, da će to doći do natezanja i raznoraznih uslova i zahteva, koji se prihvataju čak i na štetu građana. Koliko god se opoziciji izlazilo u susret, ne mogu da ostavre rezultat koji su zamislili. Sve što su tražili je bilo ispunjeno, a deo čak nije ni to prihvatio, pa se odlučio na bojkot. Matematika je vrlo jasna i brutalna i nema nikakve svrhe praviti haos, blokirati mostove i uticati na život građana, to je neprihvatljivo - rekao je Stojković.

Stojković je dodao da se neozbiljnost opozicije najbolje može sagledati u činjenici da ni oni između sebe ne mogu da se dogovore za bilo šta, pa ni za to da li će uopšte učestvovati na izborima.