AKTUELNO

Reakcije na Svesrpski sabor i dalje pristažu iz celog regiona. Ambasada SAD-a u Sarajevu saopštila je da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum. Na ovo saopštenje juče je odgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je zatražio od njih da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, rekao je u Novom jutru na TV Pink da je očigledno da nekom smeta srpski otpor i svakom nastojanju Srbije da štiti svoje nacionalne interese:

Kad pogledate tu reakciju ambasade, saopštenja Stejt departmenta i ambasadora Hila ovde u Beogradu vidite da je suština u politici, a ne u činjenicama

Kakoa je reako u saopštenju američke ambasade nigde nema pravnih činjenica, nema ni jedne pravne činjenice koja dovodi u pitanje ne samo Sabor nego i deklaraciju, jer je prvi stav u deklaraciji odbrana Dejtona.

Cela priča je odbrana Dejtosnskog sporazuma, predsednik je izneo argument u jendom aspektu po pitnaju imovine ali pogledajte niko sen ije oglasio kad je povređen Dejton u akciji oko Rezolucije o Srebrenici, isključeno je Predsedništvo i tu sen iko nije oglasio a to je suprotno zakonu i ustavu BiH

On navodi da su muotivi u celoj ovoj priči politički i geopolitički.

Politički kada je reč o nama, taj otpor smeta i ta odlučnost koja je iskazana saborom da će Srbi braniti svoje državne i nacionalne interese, a tamo se pominje i Kosovo i Metohiija, međunarodno pravo i povelja UN, Rezolucija 1244

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Večernjih Novosti rekao je u Novom jutru da sam Dejtoski sporazum koji obezbeđuje život tri naroda i dva entiteta.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovakvi potezi ruše ne samo entitetska pitanja nego kvare i među nacionalne odnose i to na srpsku štetu

On je dodao da Srbije ne želi da anektira deo BiH.

Vučelić je dodao da se zna da je Dejtonski sporazum mirovni ugovor i da je rat nastao zbog neravnomernog tretmana srpskog naroda.

Donošenje Dejtosnkog sporazuma je okončanenje jednog rata koje je potvrđeno kasnije Pariskim mirovnim sporazumom.

Vučelić:

Ovo je ne samo pokušaj ne samo narušavanja međunacionalnih odnosa

Autor: Dalibor Stankov