AKTUELNO

U Pjongjangu se održava sastanak koji je pod budnim okom javnosti. Naime, predsednik Rusije Vladimir Putin, doputovao je u posetu severnokorejskom vođi Kim Džong Unu. Mogući pakt dve nuklearne sile nešto je od čega ceo svet strepi.

Branko Radun, analitičar, osvrnuo se na strah koji Zapad ima zbog susreta ova dva lidera.

Severna Koreja i Rusija su u ovom sukobu u Ukrajini bili vojni saveznici. Rusija je možda više računala na Kinu, ali su Iran i koreja ipak više pritekli u pomoć. Tu se napravila jedna vojna alijansa, dok Kina balansira između Zapada i Rusije, jer oni zapravo nemaju ni jednog saveznika -rekao je Radun i dodao:
Zabrinutost Zapada je u tome da bi Rusija mogla da pomogne razvoj nuklearnog programa Severne Koreje. Oni imaju atomske bombe i rakete, ali nisu došli na taj nivo koji imaju Amerika, Rusija i Kina. Zapad se plaši da će im Rusija isporučiti rakete koje mogu dobaciti do Amerike. Oni do sada nisu imali taj tehnološki nivo -rekao je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandra Tomić, članica predsednišva SNS, nada se da do sukoba na svetskoj skali ipak neće doći.

Svesni smo toga da se u proteklih par meseci zaoštrava retorika Zapada, još ako sagledamo ovaj rat koji traje već duže vreme. Mi se u Srbiji nadamo da neće doći do bilo kakve eskalacije sukoba, pogotovo ne onih na svetskom nivou. Razum mora da prevlada -rekla je Tomić.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomić se osvrnula i na trenutnu situaciju u kojoj se nalazi naš narod na teritoriji Kosova i Metohije.

Svaki dan imamo napade na naše stanovništvo i flagrantno kršenje svih zakonskih rešenja koje su Evropa i svet doneli. Naš narod je pod svakodnevnim nasiljem -rekla je Tomić.

Autor: Iva Besarabić