AKTUELNO

Vehabija Miloš Žujović (25) izvršio je teroristički napad ispred zgrade Ambasade Izraela u Beogradu. On je u subotu oko 11 ujutru upucao samostrelom u vrat žandarma Miloša Jevremovića (34) i naneo mu teške povrede.

Jevremović je bio priseban i "neutralisao je" napadača, što je sprečilo mnogo veći napad koji je Miloš Žujović potencijalno spremao, smatraju stručnjaci.

Nakon ovog napada javnosti bruji o Islamskoj državi i vehabijama u Srbiji.

Radiša Roskić, bivši načelnik BIA, upitan šta je prvo pomislio o napadu kaže da mu je prva ideja bila da se radi o kontinuiram nastojanjima pristalica radikalnog islama u terorističkom obliku na planu realizacije sopstvenih ciljeva.

- Drugo što mi je palo na pamet, a odmah nakon što su se predstavnici islamske verske zajednice u Srbiji oglasili i konstatovali da to nema veze sa pravovernim islamom, druga ideja je bila da je na državnim organima u Srbiji da u svom delovanju to imaju na umu - naveo je Roskić.

Foto: PINK.RS/I. BESARABIĆ/TANJUG /MARKO ĐOKOVIĆ/PRINTSCREEN/PRIVATNA ARHIVA

Kako je rekao, pao mu je na pamet sistem slika u tom kontinuitetu, a prva je napad u Americi 11. septembra 2001. godine, te promene koje su vidne od tada.

- Setio sam se izmena u unutrašnjoj organizaciji - naveo je Roskić i dodao da mu je u očima bila i izuzetno profesionalno delovanje našeg žandarma.

Roskić je naveo da mu se čini da se ne radi o pokušaju terorističkog akta, već o realizovanom postupku.

Profesor bezbednosti Ilija Životić, kaže da ovaj zločin ima ime i prezime, što ne treba povezivati sa našim sugrađanima bošnjacima.

- Ovo je jedan izdvojeni incident, koji ne treba povezivati sa njima. Ja sam više puta ponavljao da idem u Sjenicu, Novi Pazar, Tutin, kao što idem u Zrenjanin, Sentu, Kučevo - kazao je Životić.

Prema njegovim rečima, on ne vidi trag Islamske države, već trag neke grupe koja je pokušala da se nametne nekoj stranoj grupi.

Foto: TV Pink Printscreen

Životić je istakao da je potrebno izboriti se sa tom ideologijom.

Muftija Rešad ef. Plojović, rekao je da nisu samo bošnjaci u Srbiji muslimani, već postoje muslimani Albanci, Srbi i drugi.

- Vezivati terorizam za veru islam je apsolutno pogrešno. Zašto? Zato što je islam nešto potpuno suprotno terorizmu. Vera islam se nije širila terorom, strahom ni ubistvima - istakao je Plojović.

On je istako da je islam vera mira, vera suživota, tolerancije, poštovanja svih onih koji su oko nas.

Foto: TV Pink Printscreen

Nebojša Perović, advokat, kaže da ga je strah da ovaj teroristički napad nije samo proba.

- Očigledno je da se radi o jednom zaluđeniku - ocenio je Perović i dodao da se verovatno radi o nekoj maloj ćeliji.

Perović je rekao da je stvar o tome da se desilo i istakao da požar ne počinje malom vatrom.

- Mi imamo dogođaj u Ribnikaru, koji je prouzrokovao Mladenovac - podsetio je Perović.

Autor: Marija Radić