AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da to što se danas, tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, u Srbiji održava Samit o strateškim sirovinama, pokazuje koliko se pozicija Srbije u svetu promenila nabolje, zahvaljujući i strateškim sirovinama kao što je litijum.

- Konačno, i možda po prvi put, mi kao Srbija ne gledamo neki samit o strateškim sirovinama na kome će se odlučivati šta će pokretati Evropu i evropsku industriju, kao i svet za naredni vek. Mi nismo više na margini, mi smo sada ti koji razgovaraju, sa kim se razgovara. Mi smo domaćin takvog samita - istakla je Brnabić za javni servis Srbije.

Navela je da će na samitu, između ostalih, biti biti prisutan i glavni šef Mercedes Benca, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, glavni ljudi u Nemačkoj razvojnoj banci KfW, zatim Italijanskoj razvojnoj banci i mnogi drugi.

- Danas je na samitu na stolu Memorandum o razumevanju između Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. To je čitav lanac vrednosti i time jasno kažemo da se sirovine neće izvoziti. Mi smo zemlja vrednosti, ne zemlja sirovina - naglasila je ona.

Autor: Jovana Nerić