AKTUELNO

Naučnici su iznenađeni mrtvom zvezdom koja se izgleda ponovo vratila u život.

Istraživači su koristili radio teleskop kad su primetili “neobične” impulse koji dolaze od zvezde koja ima snažno magnetno polje, piše BBC, dodajući da "ovo do sada nije viđeno".

To je vrsta neutronske zvezde i jedan od najsnažnijih magneta u univerzumu, zvana magnetar. Udaljena je oko 8.000 svetlosnih godina i najbliži je poznati magnetar Zemlji.

Šta je mrtva zvezda?

Zvezde mogu da prežive samo onoliko koliko imaju zalihe hemijskog elementa vodonik za sagorevanje.

Jednom kad iskoriste svoje gorivo, postaju takozvani beli patuljci, neutronske zvezde ili crne rupe, zavisno od toga koliko su bile velike i teške.

Kako se mrtva zvezda vratila u život?

Ova zvezda – poznata kao XTE J1810-197 – prvi put je viđena kako emituje radio signale 2003. Potom je utihnula na više od 10 godina.

Signale je ponovo detektovao teleskop “Lavel” Univerziteta Mančester 2018, a potom radio teleskop “Marijang” opservatorije Parks, koji je od tada posmatrao radio emisije magnetara.

Detekcija radio impulsa iz magnetara je izuzetno retka - XTE J1810-197 je jedan od šačice onih za koje je poznato da su ih proizveli.

Foto: Pixabay.com

Zašto je ovo iznenadilo naučnike?

Istraživači nisu zapanjeni samo činjenicom da je “mrtva zvezda oživela”, već i vrstom svetlosti koju ona oslobađa.

Deluje da se svetlost iz magnetara kreće spiralno kroz svemir.

Dr Markus Louer iz australijske naučne agencije CSIRO, koji je vodio poslednje istraživanje, rekao je da su rezultati bili “neočekivani”.

Zašto se ova mrtva zvezda ponaša tako drugačije?

Iako nisu sigurni, naučni tim veruje da je u pitanju takozvana pregrejana plazma. Plazma sija u obliku zvezda, nebula, maglina, pa čak i aurora koje se vide iznad severnog i južnog pola.

- Naši rezultati sugerišu da postoji pregrejana plazma iznad magnetnog pola magnetara, koja deluje kao polarizacioni filter – rekao je Louer.

Polarizacioni filter znači da se samo deo svetlosti propušta u određenim pravcima. Naučnici tek treba da otkriju kako plazma to radi, piše BBC.

Autor: