AKTUELNO

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi u mestu Handlova, koje se nalazi na oko 150 kilometara od Bratislave.

Kao prenose mediji, Robert Fico ima rane na glavi i grudima.

- Čuo sam tri pucnja. Video sam kako Fica kako dižu sa zemlje. Osoba koja je pucala na njega je odmah savladana - rekao je novinar koji se zatekao na licu mesta i dodao da je atentator zatvoren, piše slovački "Aktualiti".

Kako se navodi, na licu mesta je još ranije bilo građana, ali u manjem broju.

- Pre Fica su tu bili drugi članovi Vlade i rukovali su se sa prisutnima, ništa nije ukazivalo da će biti problema - piše "Aktualiti".

Stavljen u veštačku komu

Slovački premijer Robert Fico stavljen je u veštačku komu nakon operacije, javio je slovački televizijski kanal TA3.

Foto: Tanjug AP/Jan Kroslak

Ficovo stanje sada zavisi od sposobnosti njegovog tela da se nosi sa povredama jer nije pretrpeo kritičan gubitak krvi, navodi se u izvještaju.

Ministar odbrane zaplakao

Ministar odbrane Robert Kaljinak bio je emotivan tokom brifinga u bolnici.

- Borimo se za život Roberta Fica. Ne mogu da nađem reči za ono čemu smo danas svedoci. Ne znam da li možemo da kažemo da se Slovačka promenila, ali ni mi to ne želimo. Hajde da zaustavimo i postavimo ogledalo, što je u Slovačkoj zapravo važno - rekao je kroz suze Kaljinak.

Ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova saopštila je da je Fico ''u najboljim rukama'' koje brinu o njegovom zdravstvenom stanju, dodajući da je premijer i dalje u operacionoj sali.

- Verujem da će sve proći kako treba. Držim palčeve i želim puno snage ne samo njemu, već i medicinskom osoblju koje se u ovim trenucima zaista bori za njegov život - rekla je ona.

Dolinkova je istakla da je od prvog trenutka atentata bila u kontaktu sa hitnim službama.

- Dozvolite da osudim ovaj gnusan čin, koji je rezultat i manifestacija apsolutne ljudske zlobe i mržnje, a pre svega ga osuđujem kao apsolutni napad na demokratiju Slovačke Republike - rekla je ministarka.

Policija privela suprugu osumnjičenog

Kako javljaju lokalni mediji, supruga osumnjičenog privedena je u policiju na saslušanje.

"I dalje mu se bore za život"

Fico je u "izuzetno teškom" stanju i još je na operaciji, kaže ministar odbrane Robert Kalinjak rekao je da je premijer te zemlje Robert Fico i dalje na operaciji i da je u "izuzetno teškom" stanju.

Foto: Tanjug AP/Jan Kroslak

Kalinjak je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Banskoj Bistrici rekao da se medicinski radnici bore za život Fica, koji je zadobio "ozbiljnu politraumu nakon nekoliko rana".

Fico je „zdravlje ozbiljno, situacija mu je loša“, rekao je on.

- Trenutno nemamo dobre vesti i polažemo nadu u ruke lekara specijalista u bolnici - rekao je Kalinjak.

Kalinjak je rekao da operacija sada traje već tri i po sata, a da će više medicinskih informacija biti dostupno kasnije.

Pojačane mere bezbednosti u parlamentu

Slovački Nacionalni savet doneo je danas odluku po pojačavanju mera bezbednosti u parlamentu Slovačke i usvojio je mere bezbednosti za članove Nacionalnog saveta, posle atentata na premijera Roberta Fica.

Takođe su na neodređeni period zabranjene posete zgradi parlamenta u Slovačkoj, prenosi slovački portal Pravda.

Portparloka slovačke policije Denisa Bardijova saopštila je da je policija pozvala medije da se uzdrže od komentarisanja na društvenim mrežama ili sajtovima na vestima o atentatu na Fica.

- Mi cenimo demokratiju i slobodu govora, ali govor mržnje i komentari doprinose daljoj eskalaciji osećanja u društvu - rekla je Bardijova.

Oprečne informacije o stanju Fica

Kako prenosi TA3 , premijer Robert Fico je operisan, u stabilnom je stanju i komunicira.

Međutim, ministar odbrane, Robert Kalinjak, tvrdi da je Robert Fico i dalje na operaciji i da je njegovo stanje kritično.

Lekari zabrinuti

Zdravstveno stanje Roberta Fica je ozbiljno, rekao je Erik Tomaš (Glas) za televiziju Markiza. Prema njegovim saznanjima, premijer Slovačke je na operaciji, koja će trajati duže zbog toga što je napadač pogodio nekoliko vitalnih organa. Fico je pogođen u stomak i u levu ruku, a povreda abdomena izaziva zabrinutost lekara.

Nakon što je prebačen u bolnicu, Fico je bio pri svesti i bio je komunikativan.