AKTUELNO

Dvojica maloletnika osumnjičena su za silovanje, pretnje smrću, uvrede i antisemitsko nasilje nad 12-godišnjom djevojčicom u Courbevoieu u Francuskoj, objavilo je tužiteljstvo u Nanterreu. Treći maloljetnik je osumnjičen da je pomagao i svedočio silovanju.

Troje maloletnika uhapšeno je u ponedjeljak i "određeno im je zadržavanje", pojasnilo je tužiteljstvo. Dvojici 13-godišnjaka određen je pritvor, dok je 12-godišnjaku izrečena privremena mera. Slučaj je izazvao burnu reakciju zajednice.

Otežavajuća okolnost za osumnjičene maloletnike leži u tome što su krivična dela počinili "zbog verske pripadnosti žrtve", istaknuo je državni odvjetnik.

Prema policijskom izvoru agencije France-Presse (AFP), 12-godišnjakinja je ispričala da su joj prišla trojica dečaka i odvukla je dok je bila u parku u blizini svoje kuće s prijateljicom. Osumnjičenici su je udarali te "naterali na analnu i vaginalnu penetraciju, oralni seks, uz pretnje smrću i uvrede", naveo je izvor.

Žrtvin prijatelj uspeo je da identifikuje dvojicu napadača. Devojčica je nakon napada prevezena u bolnicu. Prošla je ginekološki pregled kojim je potvrđeno kako je silovana.

Haïm Korsia, glavni rabin Francuske, upozorio je na "neviđeni antisemitski val" i naglasio kako je "užasnut" događajem. Predstavničko veće institucija Francuske izrazilo je tugu "zbog tragičnog silovanja djevojčice", najavivši da će "budno pratiti sva dešavanja u ovom krajnje zabrinjavajućem slučaju".

Autor: Iva Besarabić