AKTUELNO

Fizioterapeutkinja Manuela Petranđeli (50) ubijena je sa dva metka iz puške ispred klinike na kojoj je bila zaposlena. Oroz je povukao njen bivši partner Đanluka Molinaro (53) sa kojim ima sina i kojeg je napustila zbog nasilja.

Petranđeli nikada nije prijavila Molinara nadležnim službama. Sada su vodeći italijanski mediji, pišući o ovoj tragediji, angažovani da podignu svest o nasilju u porodici i osnaže sve žrtve da odmah zatraže pomoć.

Manuela je provodila je poslednje sate sa kolegama i pacijentima u klinici "Vila Sandra" pre nego što će otići na godišnji odmor. Svi koji su bili u njenom okruženju tog dana svedoče da se ni po čemu nije moglo primetiti da je ona uznemirena ili uplašena. Ali, kad je izašla iz zgrade klinike i napravila pedesetak koraka, u nju je iz puške pucao njen bivši partner Đanluka Molinaro (52) sa kojim ima sina. Zločin je izvršio sedeći u automobilu.

Kad su ga karabinjeri uhapsili, predao je oružje kojim je izvršio zločin. Tek posle hapšenja počelo je da se odmotava klupko užasa u kom je nesrećna Manuela živela, kako dok je bila sa Đanlukom u zajednici, tako i kad je odlučila da ga napusti.

Patološka ljubomora oca njenog deteta, pretnje i batine bili su ključni razlozi zbog kog je Manuela odlučila da nastavi da živi sama sa sinom. Đanluka se nije mirio sa tim; uhodio ju je, vređao je, pretio... Ona iz nekog razloga nije želela da ga prijavi nadležnima i zbog toga njene prijateljice i kolege najviše žale. Veruju da bi Manuela danas bila živa da je prijavila nasilje u porodici i zatražila pomoć.

Tukao je i prvu ženu

Đanluka Molinaro ima dugu istoriju nasilničkog ponašanja. Pretnje su bile jezik kojim se najčešće služio kad mu nešto nije bilo po volji.

Foto: Tanjug AP/Claudio Furlan/Lapresse via AP

- Upropastiću te, ubiću i tebe i celu tvoju porodicu - pretio je Molinaro još 8. juna 2005. godine ženi sa kojom se sukobio u saobraćaju.

Karabinjeru koji je tom prilikom intervenisao takođe je pretio: "Ubiću te kad te nađem u civilu, iseći ću te!"

Đanluka Molinaro je imao sukob sa karabinjerima

Tad je Đanluka imao 33 godine i dve kazne zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Od tada je počeo da skuplja kazne, između ostalog i zbog nasilničkog ponašanja. Takođe, imao je i par epizoda u vezi sa konzumiranjem i prodajom droge. Kako je vreme odmicalo, tako su se kazne samo nizale: za tuče, pružanje otpora prilikom hapšenja, pretnje, uhođenje... Kad je napao karabinjere, dosuđeno mu je četiri meseca i 20 dana zatvora, ali je tu kaznu zamenio novčanom kaznom u iznosu od 5.000 evra. Karabinjer mu je bio kriv što ga je hapsio pošto je Molinar prethodno maltretirao nepoznatu ženu u saobraćaju, preprečivao joj put i šutirao automobil, pa je ona pozvala policiju.

Pre 16 godina prvi put je kažnjen zbog nasilja u porodici. Prva supruga ga je prijavila pošto ju je pretukao; dobio je osam meseci zatvorske kazne. Ona je imala snage i hrabrosti da ga prijavi. Njegova druga, takođe bivša supruga Manuela Petranđeli nije.

Posle uhođenja i upućivanih pretnji na njenu adresu, Đanluka je prošlog četvrtka uzeo pušku, povukao oroz i ubio Manuelu. Ispalio je u nju dva metka dok je sedeo u svom automobilu.

Nasilnik koji je radio u službi socijalne zaštite

Čuvši pucnje, zaposleni u klinici gde je Manuela radila pozvali su policiju. Karabinjeri su brzo stigli na mesto zločina i uhapsili Molinara. Ono što je istražitelje zbunilo su izjave poznanika ubice - tvrdili su da je bio "jedan sasvim običan čovek" i da "nikada nije pokazivao nasilno ponašanje".

- Za 11 godina video sam ga tri puta, kada je došao u kućni pritvor kod rođaka. Nekoliko puta kada sam ga video delovao je kao normalan momak - izjavio je barmen zaposlen u lokalu u blizini Kazalotija gde je Đanluka Molinaro živeo.

Ono što, međutim, iznenađuje je izjava portira zaposlenog u firmi u kojoj je Molinaro radio.

- Izgledao je kao osoba kao i mnoge druge. Pitam se, ipak, kako je moguće da osoba koja ima takav dosije može da radi u službi socijalne zaštite? - prokomentarisao je portir.

Autor: Jovana Nerić