AKTUELNO

Koga god u Srbiji da pitate, potvrdiće vam kako misli da je domaća hrana nešto najbolje što su ikada jeli. Brojni specijaliteti oduševljavaju i strance, a roštilj i sarma se visoko kotiraju kod gostiju iz drugih država. Međutim, na listi od 13 najgorih jela iz Srbije našla su se neka koja mnogi obožavaju.

U donjem delu TasteAtlas liste završili su i škembići gurmanski izazov kojem samo majstori kulinarstva mogu da odgovore, potom riblji paprikaš na čije jake začine mirišu sve dunavske čarde, leskovačka kavurma, čorba od spanaća i – verovali ili ne – srpska salata.

Na trećem mestu su pihtije. Mnogi se mršte već na sam pomen te pihtijaste mase, pa u ovom slučaju može da bude i razumljivo zašto ih stranci uvrstiše među najgora srpska jela.

Uglavnom se prave od manje vrednog svinjskog mesa (glava, kolenica, papci, tetive, rep, uši – delovi koji sadrže veliku količinu želatina). Pihtije ili volite ili ne volite, trećeg nema. Neizostavna su "poslastica" za Božić, ali i generalno tokom hladnih zimskih dana.

Vicešampionsku poziciju zauzeli su rezanci s makom, što će, sigurni smo, mnoge razljutiti, posebno one koji vole da u balaševićevskom stilu nostalgično primete "al' se nekad dobro jelo". Kako su, ni krivi ni dužni, završili na ovoj nesrećnoj listi, nikom od nas koji smo progutali kilometre te slasne testenine nije jasno.

Ako su vas prethodno najbrojana "najgora srpska jela" naljutila, ovo će vas verovatno iznenaditi. Naime, na nimalo laskavom prvom mestu našla se – živa pljeskavica. Meso se zameša sa seckanim lukom, doda se ljuta tucana paprika, malo mlevene, ulja, vegete, bibera, i to je to. Stavlja se u zagrejanu lepinju sa malo začina odozgo.

U valjevskom kraju živa pljeskavica pravi se već više od pola veka. Ozbiljni gurmani kažu da je bolja i od tartar bifteka u najskupljim restoranima. Međutim, na sajtu Taste Atlas očigledno ne misle tako.

Autor: Marija Radić