AKTUELNO

Žandarm Miloš Jevremović (34) pogođen je juče samostrelom u vrat dok je obezbeđivao zgradu Ambasade Izraela u Beogradu. Napad na njega izvršio je mlađi muškarac sa bradom, koji je kod sebe imao i nož. Reč je o Milošu Žujoviću (25) poreklom iz Mladenovca kojeg su vrbovali islamisti.

On je, kako navode mediji, promenio veru u islam i postao pripadnik vehabija, a njegovo versko ime je Salahudin.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, napad na žandarma Jevremovića je teroristički akt, jer se radi o licima za koje bezbednosne službe već znaju da su iz vehabijskog pokreta. Dačić je naveo i da su u pitanju konvertiti koji su prešli iz pravoslavne vere u islam.

Ubijeni terorista bio nasilnik

Kako je "Blic" pisao, terorista Miloš Žujović, i ranije je bio poznat po svom nasilničkom ponašanju — naime, po svedočenju Mersihe G., majke bolesnog deteta iz Rožaja, Žujović ju je napao u autobusu na liniji Beograd - Bar.

Mersiha G. je opisala da ju je Žujović udario, iako je bila sama sa decom, a potom je pretio da će se "igrati sa njihovim glavama".

Uhapšen pomagač

Igor Despotović (25) uhapšen je juče u policijskoj akciji zbog sumnje na terorističko udruživanje sa ubijenim napadačem Milošem Žujovićem. Kako je "Blic" pisao, Despotović je odranije poznat policiji svog niza prekršaja i presuda tokom poslednjih godina.

Ko su vehabije?

Pripadnici radikalnog islamskog pokreta, vehabije, poznati su širom Evrope, ali i Balkana. Poznavaoci islama kažu da ih treba posmatrati kao terorističku kriminalnu grupu. Kako je pre nekog vremena pisao "Blic", od hiljadu vehabija koliko ih ima u Srbiji, njih nekoliko desetina smatra se ekstremistima i opasnim.

U Beogradu su u poslednjih godinu i po dana dva puta hapšeni vehabisti. Prošlog maja je, zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnog dela terorizam, koordinisanom akcijom BIA i MUP, u naselju Zvezdara uhapšen ekstremni sledbenik vehabizma. On je na društvenoj mreži Fejsbuk objavljivao tekstove sa porukama "potrebno uzeti pravdu u svoje ruke" i video-snimke kako kako koristi vatreno oružje u jednoj streljani.

Autor: Iva Besarabić