AKTUELNO

Žandarm Miloš Jevremović pogođen je juče samostrelom u vrat dok je obezbeđivao zgradu Ambasade Izraela u Beogradu. Napad na njega izvršio je mlađi muškarac sa bradom, koji je kod sebe imao i nož. Reč je o Milošu Žujoviću poreklom iz Mladenovca kojeg su vrbovali islamisti, a ovaj akt je okarakterisan kao teroristički napad.

Boža Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednost, za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić, ističe da je jučerašnji napad bio usmeren na celu državu Srbiju.

Atak koji je juče izvršen na našu zemlju, napadnut je Izrael, a u stvari je napadnuta država Srbija. Ovo je jedan klasičan teroristički akt koji je imao za cilj mnogo širi aspekt koji ne možemo ni da sagledamo -rekao je Spasić.

Spasić je apelovao na celu javnost da ovaj događaj ozbiljno shvati.

Teroristički napadi kao što je juče izveden i kada je ranjen policajac koji je u tom trenutku bio stub države, bude terorističke grupe koje se nalaze u mišijim rupama. Terorizam ima dva cilja, prvi je ubistvo, a drugi da se eksponira neka ideja koja postoji -rekao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasić je skrenuo pažnju i na jednu novinu koja se uočava kod u terorističkim grupama.

Krenuli su kao i kod mafije da poturaju žene koje će ih podržati. Važno je uhapsiti i ženu ovog teroriste koji je juče likvidiran.

Spasić dodaje i da je ovo jedinstven slučaj u svetu terorizma, jer je kao izabrano oružje korišćen upravo samostrel.

Obično se koriste ili vatreno oružje ili eksploziv. Možda je cilj bio da se tiho likvidira policajac, a kasnije bi se pozvalo pojačanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, dodaje da bi veliki problem bio za našu zemlju da je terorista uspeo da uđe u ambasadu.

To su sve mladi ljudi koje možete nagovoriti i da skoče u bunar. Veliki problem za našu državu bi bio da su oni ušli u ambasadu koja nikada nije prazna, oni su to znali -rekao je Karan i dodaje:
Nije svaki vehabija terorista, ali su vrlo pogodna populacija da se iz njih regrutuju ljude. Pogotovo idu na ove konvertite koji zbog neke ideologije menjaju i veru. U većini slučajeva u pitanju je veliki novac koji dobijaju upravo iz Saudijske Arabije -rekao je Karan.

Autor: Iva Besarabić